Filipiinide minister soovitas Hiinal vaidlusalustest vetest kaduda

Copy
Filipiinide välisminister Teodoro Locsin.
Filipiinide välisminister Teodoro Locsin. Foto: AP/Scanpix

Filipiinide välisminister Teodoro Locsin soovitas täna Hiinal Lõuna-Hiina mere vaidlusalustest vetest kaduda, Manila teatel viibivad Hiina alused endiselt ebaseaduslikult selles piirkonnas.

«Hiina, mu sõber, kui viisakalt seda öelda? Las ma mõtlen... Kaduge, kus kurat!» kirjutas minister Twitteris.

Manila ja Pekingi pikaajaline tüli Lõuna-Hiina mere ressursirikaste alade üle, mida Hiina peaaegu täielikult endale nõuab, lahvatas taas märtsis, kui Filipiinide majandustsoonis nähti sadu Hiina aluseid.

Hiina on keeldunud Filipiinide korduvatest üleskutsetest oma laevad ära viia, Manila on vastuseks suurendanud piirkonnas merepatrulle.

Locsin kasutab Twitteris sageli vängemat keelt ja ta kaitses oma kõige hiljutisemat säutsu öeldes: «Tavaline sarmikas diplomaatia ei anna tulemusi.»

Samuti võrdles ta Hiinat «inetu mühakaga, kes suunab su tähelepanu kenale tüübile, kes tahab su sõber olla».

Filipiinide välisministeerium süüdistab Hiina rannikuvalvet «vaenulikes sammudes» Filipiinide aluste suhtes Scarborough' rahu juures.

Scarborough' on regiooni üks kalarikkamaid piirkondasid ja sage tüliõun kahe riigi suhetes. Rahu asub 240 kilomeetri kaugusel Filipiinide põhisaarest Luzonist.

Hiina hõivas rahu 2012. aastal ja on eiranud 2016. aastast pärinevat rahvusvahelise tribunali otsust, milles tunnistati Hiina ajaloolised pretensioonid suuremale osale Lõuna-Hiina merest alusetuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles