KOHALIK VAADE ⟩ Tuhanded leedukad plaanivad vihamarssi valitsuse vastu (7)

Vaidas Saldžiūnas
, Ajakirjanik, Vilnius
Copy
Esmaspäeval kogunes Kaunases koroonapiirangute vastu protestima käputäis inimesi, kuid see võib olla alles algus – mai keskpaigaks kavandatakse suuremat üritust Vilniuses. 
Esmaspäeval kogunes Kaunases koroonapiirangute vastu protestima käputäis inimesi, kuid see võib olla alles algus – mai keskpaigaks kavandatakse suuremat üritust Vilniuses. Foto: Erikas Ovčarenko/15min.lt/Scanpix

Kuude kaupa kestnud karantiin on ajanud miljonite inimeste kannatuse viimase piirini. Leedu, kus Covid-19 olukorda võib parimal juhul nimetada keeruliseks, pole mingi erand: asjatundjad hoiatavad, et ühiskond on psühholoogiliselt kriitilises seisus ja rahulolematus võib peagi üle minna vägivallaks.

Sellest hoolimata oli hiljuti Kaunases avanenud vaatepilt korraga absurdne ja nukker, nagu olnuks tegu omamoodi uuslavastusega legendaarse Briti komöödiasarja «Blackadder» osast, kus kapten Edmund Blackadder püüab teeselda hullumeelset endale pliiatseid ninna toppides – meeleheitlik äpardunud katse, et vältida lahingusse saatmist.

Seda stseeni meenutas Kaunase linnavalitsuse ees vihmas koos veel käputäie protestijatega seisnud naine, kelle ninasõõrmeid kaunistasid kaks vatitikku – protestimärk, mis pidi sümboliseerima «põhiseadusvastast laste kohustuslikku testimist». Tegu oli ühe kummalisima meeleavaldusega meetmete vastu, mille valitsus on kehtestanud, et ohjeldada Leedus otseselt üle 3800 ja kaudselt veel 4000 elu nõudnud Covid-19 pandeemiat. Need arvud kasvavad taas. Kuid kasvab ka viha.

Loe lähemalt, millist suurt protestiaktsiooni planeeritakse Leedus 15. mail ning kui karmid ja vägivaldsed on organiseerijate üleskutsed, samuti keda vihastab selline protestiaktsioon kõige enam?

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles