Biden «ootab ja loodab» kohtumist Putiniga juunis (2)

Copy
Joe Biden ja Vladimir Putin.
Joe Biden ja Vladimir Putin. Foto: AFP/SCANPIX

USA president Joe Biden ütles teisipäeval, et loodab pidada tippkohtumise oma Vene kolleegi Vladimir Putiniga juunikuisel Euroopa ringreisil. «Selline on mu lootus ja ootus,» lausus Biden.

Biden tegi aprillis ettepaneku kohtumiseks kolmandas riigis, et arutada pingestunud suhteid seoses Venemaa mõõgatäristamisega Ukraina ümber ja vangistatud opositsioonijuhi Aleksei Navalnõi kohtlemisega. Lahkarvamusi põhjustavaid teemasid on teisigi.

Putini nõunik Juri Ušakov ei ole kõneluste toimumist kinnitanud, kuid on öelnud, et planeerimine käib.

Biden osaleb juuni keskel tööstusriikide ühenduse G7 tippkohtumisel Suurbritannias ning seejärel NATO ja EL-i tippkohtumistel Brüsselis. See avab logistilise akna eraldi kokkusaamiseks Putiniga.

Soovi võõrustada USA ja Venemaa liidri kohtumist on avaldanud Soome ja Austria.

Aprillis saatis Washington välja 10 Vene diplomaati, põhjendades seda ulatusliku küberründega Ühendriikide arvutisüsteemidele ja sekkumisega 2020. aasta presidendivalimistesse. Venemaa vastas peegelmeetmetega.

Samas on Bideni administratsioon rõhutanud, et soovib tuua Washingtoni ja Moskva suhetesse strabiilsuse ning et riigid saavad teha koostööd mitmes võtmevaldkonnas, nagu tuumarelvad ja kliimakriis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles