Madridi valimistel saatis edu piirangutevastaseid parempoolseid

BNS
Copy
Isabel Díaz Ayuso ja Pablo Casasdo
Isabel Díaz Ayuso ja Pablo Casasdo Foto: AP/Scanpix

Madridi kohalikel valimistel saatis ülekaalukas edu piirkonna piirangutevastase liidri Isabel Díaz Ayuso parempoolset Rahvaparteid (PP), teatas valimiskomisjon.

Pärast pea kõigi sedelite kokkulugemist oli loosungi all «Vabadus» kampaaniat teinud Ayuso erakond kogunud 44 protsenti häältest ehk 22 protsenti rohkem kui kahe aasta eest.

Kolmel vasakparteil kokku oli hääli 41 protsenti. Tegemist on ränga lüüasaamisega Hispaania peaministri Pedro Sáncheze pahempoolsele koalitsioonile.

Ayuso sõnul toetasid tulemused tema poliitikat hoida baarid, restoranid ja teised ärid avatuna ka koroonapandeemia haripunktis.

«Täna algab uus peatükk Hispaania ajaloos,» lubas Ayuso pisarsilmi oma võidukõnes. Tema sõnu toetas PP esimees Pablo Casado, kes kuulutas «pöördepunkti riigi poliitikas».

Valimistulemus tagab Rahvaparteile 136-kohalises regionaalparlamendis 65 kohta, sotsialistid said vaid 24 mandaati, mis on 13 võrra vähem kui 2019. aastal.

Absoluutse enamuse puudumine sunnib 42-aastast Ayusot otsima toetust paremäärmuslikult erakonnalt Vox, mis võitis parlamendis 13 kohta. «See poleks maailma lõpp,» on ta ise öelnud.

Vasakpoolsete lüüasaamise järel teatas poliitikast lahkumisest vasakkoalitsiooni väiksema ja radikaalsema partei Podemos liider Pablo Iglesias.

«Me kukkusime läbi, me jäime väga kaugele piisava enamuse kokkusaamisest,» lausus ta vaid seitse nädalat pärast seda, kui oli tagasi astunud asepeaministri kohalt, et kandideerida Madridis oma erakonna ridades.

Riskantne samm ei tasunud end ära. «Kui sa ei ole enam kasulik, pead teadma, millal taanduda,» tõdes Iglesias.

Kuigi Podemos sai rohkem hääli kui eelmistel valimistel, jääb see regionaalparlamendis 10 mandaadiga väikseks tegijaks. Samas kui selle vasakäärmuslik rivaal Mas Madrid võitis 24 kohta.

Kaheksateist kuud piirkonda juhtinud Ayuso on seisnud vastu valitsuse survele kohalikule majandusele karmimaid piiranguid kehtestada.

Madrid on ainus suur Euroopa pealinn, mis on hoidnud baarid, restoranid ja teatrid avatuna pärast seda, kui üleriigilised lukustusmeetmed 2020. aasta juunis lõppesid.

Teisipäevastel valimistel piirkonnas, mida PP on valitsenud 26 aastat, sai hääletada 5,1 miljonit inimest.

Osalus oli sedapuhku 76 protsenti ehk 11 protsendipunkti rohkem kui 2019. aastal.

Kuigi Madridis on nakkus- ja suremusnäitajad Hispaania kõrgeimad, on Ayuso järjekindlalt trotsinud üleskutseid baarid ja restoranid sulgeda.

Ennetähtaegsete valimiste väljakuulutamine Madridis tabas poliitilist eliiti üllatusena, kuid oli Ayuso poolt nutikas samm, et kasseerida sisse kogunenud poliitiline kapital.

Kuigi kriitikute sõnul on tema poliitika nõudnud regioonis märkimisväärset lõivu – Hispaania 78 000 koroonaohvrist pea 15 000 –, on see tasunud end ära valimistel.

Analüütikute hinnangul ei mõjuta Madridi valimised siiski kuigivõrd Hispaania valitsuskoalitsiooni, kuid tõenäoliselt suurendavad vastuolusid PP ja valitsuse vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles