USA sündimus langes üle saja aasta madalaimale tasemele (1)

BNS
Copy
New York
New York Foto: AFP/SCANPIX

USA sündimus vähenes mullu neli protsenti, mis on suurim aastane langus pea poole sajandi jooksul, nähtub USA valitsuse kolmapäeval avaldatavast raportist.

Sündimus langes kõigi etniliste rühmade ja vanusterühmade lõikes, viies sündimuse madalaimale alates statistikapidamise algusest rohkem kui sada aastat tagasi.

Noorte seas on sündimus kahanenud juba aastaid, kuivõrd paljud on lapse saamist edasi lükanud ja soosinud väiksemaid peresid. 30. ja 40. eluaastates naiste seas on sündimus viimastel aastatel kerkinud, kuid mitte mullu.

«Asjaolu, et sündimus kahanes ka vanemate emade seas on üpriski rabav,» ütles raporti põhiautor Brady Hamilton USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskusest (CDC).

Ekspertide sõnul panustas sündide kahanemisse mullu koroonaviiruse pandeemia ja sellega kaasnenud majanduslik ärevus. Kuid kuna paljud mullused rasedused said alguse juba enne pandeemiat, plaanib CDC kahanemise mõistmiseks jätku-uuringut, ütles Hamilton.

Raporti järgi sündis USA-s mullu 3,6 miljonit last, võrreldes tunamulluse 3,75 miljoniga. Sündide arv 1000 sünnitamisealise naise kohta langes umbes 56-le, mis on rekordiliselt madal. 1960. aastate algul oli näitaja kaks korda kõrgem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles