Iisraeli president otsib valitsuse moodustamiseks uut kandidaati

Copy
Iisraeli president Reuven Rivlin.
Iisraeli president Reuven Rivlin. Foto: SIPA / SCANPIX

Iisraeli president kohtus kolmapäeval parteijuhtidega, et välja selgitada, kas mõni seadusandja suudaks moodustada valitsuse, mis ei läinud korda peaminister Benjamin Netanyahul.

Netanyahu parempoolne Likudi partei sai 23. märtsi valimistel võidu ja see andis talle mandaadi valitsus kokku panna. Valimised olid Iisraelis neljandad vähem kui kahe aasta jooksul ega andnud Likudile piisavat enamust.

Korruptsioonis süüdistatuna kohtu all oleval Netanyahul oli koalitsiooni moodustamiseks aega 28 päeva, see sai täis teisipäeva südaööl.

Netanyahu oli sunnitud president Reuven Rivlinile tunnistama, et ei suutnud ka liitlaste toel 120-kohalises parlamendis enamust kindlustada.

Läbikukkumine andis taas kinnitust Iisraeli valijaskonnas valitsevatele sügavatele lõhedele.

Rivlin, kelle muidu suuresti tseremoniaalne roll on võtnud üha korduvate valimistega paisutatud mõõtmed, on väljendanud kahtlust, kas parlamendis leidub üldse keegi, kes suudaks valitsuse moodustada.

Mitu poliitikaeksperti ennustas kolmapäeval, et president annab võimaluse opositsioonijuht Yair Lapidile. Endise televisiooni uudisteankru tsentristlik erakond Yesh Atid jäi märtsivalimistel teiseks.

Rivlin kohtus kolmapäeval Lapidi ja juba mitu korda kaalukeeleks osutunud parempoolse usupartei Yamina juhi Naftali Bennettiga.

Bennett, kelle parteil on parlamendis vaid seitse kohta, oli kunagi Netanyahu liitlane ja kaitseminister, kuid viimasel ajal on nende suhted lagunenud.

Bennett ütles esmaspäeval, et oleks võinud Netanyahuga valitsuse moodustamises käed lüüa, kuid leidis, et peaminister ei suuda koalitsiooni luua. Ta lubas pingutada ühtsusvalitsuse nimel, et hoida ära viiendad valimised vähem kui kolme aasta jooksul.

Nüüd jälgib Iisraeli meedia tähelepanelikult, kas Lapidi-Bennetti koostööst saab asja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles