Tagandatud Myanmari parlamendiliikmed loovad rahva omakaitse

Copy
Myanmari sõjaväelise riigipöörde vastane meeleavaldus Mandalays.
Myanmari sõjaväelise riigipöörde vastane meeleavaldus Mandalays. Foto: EPA / Scanpix

Tagandatud Myanmari parlamendiliikmete varivalitsus teatas kolmapäeval rahva omakaitse moodustamisest, sest politsei ja sõjavägi on pööranud relvad riigipöörde vastu protestijate suunas.

Myanmaris on valitsenud protestimeeleolud alates 1. veebruari sõjaväelisest riigipöördest, millega kukutati tsiviilliider Aung San Suu Kyi. Hunta püüab rahulolematuid rahvahulki massiliste vahistamiste ja ühe tugevama jõuga maha suruda.

Kohalike vaatlejate andmetel rahutustes surma saanud ligi 770 inimest.

Rühm tagandatud parlamendiliikmeid, kes kutsuvad end rahvusliku ühtsuse valitsuseks (NUG) ja tegutsevad põranda all hunta vastu, teatas nüüd rahva omakaitse moodustamisest, et peatada vägivald rahva vastu.

Omakaitse on mõeldud «föderaalse liidu armee» eelkäijaks, ütles NUG avalduses, viidates juba mõnda aega küpsenud ideele liita huntavastased Myanmari etniliste mässajatega ühiseks armeeks.

Mõned huntavastase liikumise liikmed kutsuvad arvukaid mässulisi relvarühmitusi ühinema võitluseks valitsusarmee väljaõppinud sõduritega.

Mõned rühmitused on mõistnud hukka riigipöörde ja vägivalla relvitute tsiviilelanike kallal, mõned annavad nende aladele põgenenud teisitimõtlejatele peavarju ja isegi väljaõpet.

Üle 20 eri rahvuste rühmituse ei usalda aga valitsevat birmalaste enamust, mille hulka kuuluvad ka Suu Kyi ja tema valitsusega seotud parlamendiliikmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles