Mitmes Euroopa riigis korraldati politseioperatsioon 'Ndrangheta maffia vastu

Copy
Itaalia maffia- ja terrorismivastase võitluse direktoraadi (DNA) logo.
Itaalia maffia- ja terrorismivastase võitluse direktoraadi (DNA) logo. Foto: EPA / Scanpix

Itaalias, Saksamaal, Rumeenias ja Hispaanias korraldati suur rahvusvaheline politseioperatsioon 'Ndrangheta maffia vastu, teatasid kolmapäeval prokurörid.

Politseireididega üritati tõkestada kahe maffiaperekonna Agresta ja Giorgi uimastikaubandust, seda eriti Itaalias Calabrias ja Sardiinias ning Saksamaal Baden-Württembergi liidumaal.

Itaalia ja Saksa politsei ühistöö on viinud 31 uimastikaubanduses, rahapesus ja süstemaatilises maksudest kõrvalehoidmises süüdistatud isiku vahistamisele.

Saksamaal osales haarangutes umbes 500 politseinikku ja maksuametnikku ja Itaalias umbes 300.

Europol ja Eurojust rääkisid ka sadade tuhandete eurode, samuti relvade, kokaiini, juveelide ja kahe luksusauto konfiskeerimisest.

Itaalia prokuratuuri avalduse kohaselt said korrakaitsjad läbiotsimistel kätte miljoneid eurosid.

Itaalia juhtiv maffiaprokurör Federico Cafiero De Raho ütles, et Torino prokuratuuri juhitud erioperatsioon näitab, kui sügavalt on 'Ndrangheta seaduslikku äritegevusse sisse imbunud. Kahtlustuste järgi pesti kokaainimüügilt saadud tulusid restoraniäris, automüügis, toiduimpordis ja -ekspordis.

Saksamaa Konstanzi peaprokurör Johannes-Georg Roth ütles pressikonverentsil, et uurimine tõi välja «süstemaatilised maksupettused» itaallastele kuuluvates pitsakohtades ja restoranides üle Saksamaa.

Itaalia keeles kõnelenud Roth märkis, et restoranipidajad olid välja töötanud ärimudeli, mille puhul imporditi toiduained Itaaliast ja välditi Saksamaale maksude maksmist.

Calabria maffiasündikaat 'Ndrangheta rajati 1897. aastal ning see on levinud Itaaliast üle maailma. Sellel on hinnanguliselt kümme tuhat liiget.

'Ndranghetaga on raske võidelda, sest see on keskuseta võrgustik. Erinevalt Sitsiilia Cosa Nostrast puudub sel jäik hierarhia ning sellesse kuuluvatel perekondadel on otsuste langetamisel üsna suur autonoomia.

Seetõttu suudab ühendus isegi suure osa juhtkonna vahistamisel edukalt edasi toimida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles