Serbia hakkab kodanikele vaktsineerimise eest raha maksma

Copy
Kragujevaci restoran pakub klientidele võimalust lasta end vaktsineerida ja ka lõunasööki.
Kragujevaci restoran pakub klientidele võimalust lasta end vaktsineerida ja ka lõunasööki. Foto: Reuters / Scanpix

Serbia president teatas kolmapäeval, et riik maksab tänuraha igale kodanikule, kes on enne mai lõppu saanud koroonavastase kaitsesüsti.

Serbia ostis Lääne tootjatelt, aga ka Hiinalt ja Venemaalt miljoneid vaktsiinidoose, tõustes kiirelt regionaalseks kaitsesüstiliidriks, kes pakkus immuniuseerimisvõimalust isegi välismaalastele.

Ometi rauges vaktsineerimishoog siis, kui riigi seitsmest miljonist elanikust oli kaitsesüsti saanud umbes 1,3 miljonit.

«Kõik need..., kes on vaktsineeritud 31. maiks, saavad 3000 dinaari (25 eurot),» ütles president Aleksandar Vučić ajakirjanikele, lisades, et loodab kuu lõpuks jõuda kolme miljoni vaktsineerituni.

Vučići sõnul tahab riik «premeerida inimesi, kes näitavad üles vastutustundlikkust».

Ta lisas, et avaliku sektori töötajad, kes end vaktsineerida ei lase, ei saa viirusesse haigestumise korral töölt kõrvale jäädes palgakompensatsiooni.

Serbia avab neljapäeval vaktsineerimisvõimaluse kaubanduskeskustes ning vabatahtlikud süstisaajad saavad samas ka preemiavautšeri.

«Ma pole meditsiinikirjanduses veel tähele pannud, et kellelegi oleks Covid-19 vastu vaktsineerimise eest makstud,» ütles epidemioloogiaprofessor Zoran Radovanović AFPle. «Seega me võime olla esimesed nii Euroopas kui ka maailmas.»

Siiski hoiatas Radovanović, et raha eest vaktsineerimine võib olla kahe teraga mõõk. «See sunnib mõningaid äärmiselt vaeseid inimesi vaktsineerima, kuid teistes võib see tõrksust tekitada,» leidis ta.

«Kui riik maksab mulle midagi, mille kohta ta ütleb, et see on minu enda huvides, siis tundub see kahtlane,» arutles ta.

Seni on ettevõtted pakkunud mõnedel juhtudel oma töötajatele vaktsineerimise eest lisastiimuleid; samuti on Aasia ja Aafrika riikides varem olnud juhtumeid, kus vaktsineerimise eest premeeriti, kuid mitte Covid-19 pandeemia puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles