ICC mõistis Uganda Issanda Vastupanuarmee komandöri 25 aastaks vangi

Copy
Issanda Vastupanuarmee komandör Dominic Ongwen kohtus.
Issanda Vastupanuarmee komandör Dominic Ongwen kohtus. Foto: Reuters / Scanpix

Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) mõistis neljapäeval Uganda kurikuulsa Issanda Vastupanuarmee (LRA) komandöri Dominic Ongweni sõjaroimade ja inimsusevastase kuritegude eest 25 aastaks vangi.

Kohus mõistis 45-aastase endise lapssõduri veebruaris süüdi 61 süüdistuspunktis, nende seas mõrvad, vägistamised ja seksiorjade pidamine. Süüdistused on seotud Joseph Kony juhitud sektantliku rühmituse hirmuvalitsusega 2000. aastate algul.

Prokurörid olid palunud Ongwenile 20-aastast vanglakaristust, arutledes, et tema taust LRA poolt röövitud koolipoisina õigustab leebemat karistust. Ohvrid nõudsid seevastu, et talle määratakse eluaegne vangistus.

Ongwen rääkis kohtule, et kui ta üheksa-aastasena rööviti, sundis LRA teda osana liitumisriitusest sööma oma esimeste ohvrite verre kastetud ubasid.

«Ma olen selle rahvusvahelise kohtu ees nii paljude süüdistustega, ent ometi olen ma ennekõike lapseröövi ohver. See mis minuga juhtus, ma ei usu, et seda oleks juhtunud isegi Jeesus Kristusega,» rääkis Ongwen.

Endine katoliiklane ja isehakanud prohvet Kony asutas LRA kolmkümmend aastat tagasi ning alustas Uganda põhjaosas verist võitlust piibli kümne käsu põhjal toimiva riigi loomiseks.

Vägivallas hukkus üle 100 000 inimese ja rööviti 60 000 last. Hiljem levis liikumine ka Sudaani, Kongo DV-sse ja Kesk-Aafrika Vabariiki.

Kohtunike sõnul andis Ongwen LRA komandörina käsu rünnakuteks neljale põgenikelaagrile, kus hukkus üle 130 tsiviilisiku.

Ongwenist sai ka esimene inimene, kelle ICC mõistis süüdi seksorjadeks võetud naiste sundrasestamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles