Euroopa Liit teeb ettepaneku koroonaravi ühtlustada

Copy
Euroopa Komisjoni peakorter Brüsselis.
Euroopa Komisjoni peakorter Brüsselis. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Komisjon tegi neljapäeval ettepaneku ühendada Euroopa Liidu riikide jõud Covid-19 ravimite väljatöötamiseks ja nende kasutuse kooskõlastamiseks.

Lisaks ühishankega kindlustatud vaktsiinilepingutele on Euroopa Komisjonil kavas koostada 10 potentsiaalse koroonaravi portfell. Oktoobriks loodetakse saada kasutusluba kolmele uuele ravimile.

Seni on terves ELis ainsa koroonaravimina loa saanud viirusevastane remdesiviir.

"Vaktsineerimine päästab elu, aga see ei suuda veel Covid-19 kaotada. Meil on vaja tugevat tõuget ravi vallas, et vähendada haiglasse sattumist, kiirendada paranemist ja vähendada suremust," ütles EK tervise- ja toiduohutuse volinik Stella Kyriakides.

Komisjoni sõnul ei ole ainult vaktsiinidega võimalik koroonaviirusest üleöö vabaneda, sestap on vaja tõhusaid ravimeid ja raviplaane patsientidele nii kodus kui haiglas, samuti neile, kel püsivad süpmtomid pikka aega.

Liikmesriikide kokkuleppel on võimalikud ühishanked, kuid protsessi alustamiseks peab olema vähemalt viis riiki.

Komisjon on otsustanud investeerida uuringutesse ja kliinilistesse katsetesse 90 miljonit eurot ning veel 40 miljonit koroonaravimite tootmise toetuseks ning ravimite ja ravi kättesaadavuse parandamiseks.

Lisaks oktoobris kasutusloa saavale kolmele ravimile on lootust anda aasta lõpuks luba veel kahele.

EL-i vaktsiinistrateegiast lähtuvalt tegutses komisjon investorina, kiirendades sel moel vaktsiiniuuringuid ja -tootmist. EL-ile kindlustati 2,6 miljardit doosi koroonavaktsiine ja ravimitootjatega peetakse läbirääkimisi lisadooside üle.

Kõik riigid ei ole aga koordineeritud lähenemisega rahul, sest selle tõttu läks vaktsineerimine EL-is käima aeglasemalt kui näiteks USAs ja Suurbritannias.

Nüüdseks on tempo tõusnud ja esimese vaktsiinidoosi on saanud neljandik ELi elanikest.

Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni sõnul on ühendus kindlustanud endale piisvalt vaktsiini, et kaitsepookida juuli lõpuks 70 protsenti kõigist täiskasvanist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles