Alkoholisurmad püstitasid Inglismaal ja Walesis 20 aasta rekordi

Copy
London Soho. Foto on illustratiivne.
London Soho. Foto on illustratiivne. Foto: EPA / Scanpix

Inglismaal ja Walesis tõusis alkoholisurmade arv koroonapiirangute kehtestamisega järsult ja saavutas viimase 20 aasta kõrgeima taseme, selgub neljapäeval avaldatud andmetest.

Riikliku statistikaameti (ONS) arvud näitavad, et otseselt alkoholi kuritarvitamise tõttu suri mullu 7423 inimest ehk 20 protsenti rohkem kui 2019. aastal.

Aasta teises kvartalis, pärast esimese koroonalukustuse algust 2020. aasta märtsis tõusis alkoholisurmade arv 17 ning järgmistes kvartalites 22 ja 28 protsenti.

Olukord on äärmiselt murettekitav, ütles alkoholiuuringute instituudi teadlane Sadie Boniface, sest surmade arvu kasv lageb kokku koroonapandeemia algusega.

ONS-i andmete põhjal on enamik surmajuhtumeid seotud pikaajalise alkoholi kuritarvitamise ja sõltuvusega, mis on viinud maksakahjustuste, alkoholimürgituse või vaimsete ja käitumishäireteni.

Boniface sõnul on surmade arv tõusnud eeskätt nende inimeste arvel, kes jõid juba varem palju, kuid suurendasid nüüd tarbimist, kuid kellele arstiabi ei olnud pandeemia tõttu nii kättesaadav.

Andmed näitavad ka, et alkoholisurmade arv tõusis eeskätt Inglismaa ja Walesi vaesemates piirkondades.

Inglismaal surevad kõige vaesemates piirkondades elavad mehed alkoholisurma neli korda suurema tõenäosusega kui jõukate piirkondade sookaaslased. Naiste puhul on tõenäosus kolm korda suurem.

Üldiselt surevad mehed alkoholi tõttu kaks korda tõenäolisemalt kui naised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles