Biden kutsus kongressi üles oma infrastruktuurikava heaks kiitma (1)

Copy
President Joe Biden New Orleansis kõnelemas.
President Joe Biden New Orleansis kõnelemas. Foto: Alex Brandon/AP

USA president Joe Biden hoiatas neljapäeval kongressi, et tema hiiglasliku infrastruktuuri investeerimiskava vastuvõtmine on hädavajalik, sest praegu «sööb Hiina meie lõunasööki».

Kõneldes vabariiklaste enamusega Louisiana osariigis märkis Biden, et kava eesmärgiks on muu hulgas tagada USA ülimuslikkus globaalsel areenil sama palju, kui seda on ka ohtlike sildade ja teede parandamine.

Plaan on demokraatide hulgas populaarne, kuid kongressi vabariiklased kas seisavad sellele vastu kui kontrollimatule kulutusele või tahavad lahenduseks midagi tagasihoidlikumat.

«Plaan rahastab traditsioonilist infrastruktuuri ehk näiteks maanteetransporti, aga suunab raha ka näiteks lairibainternetti ning elektriautode uurimis- ja arendustegevusse. See tasub ennast ära,» rääkis Biden.

«See on niiöelda sinikraeline plaan Ameerika ülesehitamiseks, meie majanduse ergutamiseks, et saaksime kaupu liigutada, tööle asuda ja muutuda konkurentsivõimelisemaks kogu maailmas,» jätkas president.

Biden on korduvalt veennud USA kongressi heaks kiitma tema väljapakutud hiiglaslikku infrastruktuuriplaani, et tagada Ühendriikide ülemaailmne juhtpositsioon Hiina suureneva võimu ees.

«Vaja on tohutut transpordiühenduste uuendamist ja investeeringuid kaasaegsesse tehnoloogiasse, et Ameerika saaks maailma juhtida. Nagu USA on seda ajalooliselt teinud,» ütles Biden aprillis Valges Majas peetud kõnes.

Biden on pakkunud välja enam kui kahe triljoni dollari suuruse taristuprogrammi, mida osaliselt rahastataks ettevõtte tulumaksu märkimisväärse tõstmisega ja maksuparadiiside kasutamise takistamisega. Tulumaks tõuseks kava kohaselt praeguselt 21 protsendilt 28 protsendini.

Presidendi hinnangul ei saa USA ajale jalgu jäänud infrastruktuuri kaasajastamist enam minutitki edasi lükata.

Eraldatavatest varadest 620 miljardit dollarit on mõeldud riigi transpordivõrgu nüüdisajastamisele ning hõlmab 32 000 kilomeetrit maanteid ja kiirteid. Plaan toob juurde miljoneid hästitasustatud töökohti ja selle üritatakse taastada riigi infrastruktuuri.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles