USA lapsed naasevad kooli relvad kaasas (1)

Copy
Los Angelese korrakaitsjad koolibusside kõrval.
Los Angelese korrakaitsjad koolibusside kõrval. Foto: AFP / Scanpix

Paljudes USA osariikides pääsevad lapsed koroonapandeemiast tingitud kaugõppe järel taas kooli, kuid sellega koos on pead tõstnud ka relvavägivald.

Eile hommikul kell 7.00 kaaperdas püssiga relvastatud väljaõppel sõdur Lõuna-Carolinas Fort Jacksoni lähedal teadmata põhjusel bussitäie algkooliõpilasi, kuid lasi nad varsti elusate ja tervetena vabaks.

23-aastane mees saadi kätte ning talle esitati süüdistus 19 inimröövis, sõiduki kaaperdamises ja muudes kuritegudes.

Kell 9.00 tuli Ühendriikide teisest otsast Idahost teade kuuenda klassi tüdrukust, kes võttis koolikotist relva ja hakkas tulistama. Kaks kaasõpilast ja koolitöötaja said haavata.

Ühel õpetajal õnnestus tüdrukult relv ära võtta. 11–12-aastase lapse teo motiiv on jäänud selgusetuks.

Natuke aega hiljem evakueeriti New Mexico osariigis Albuquerque'is põhikool, sest õpetaja nägi ühel õpilasel relva. See osutus hiljem küll mobiiltelefoniks, aga juhtum näitab, kui kartlikuks on Ameerika õpetajad muutunud.

Seejärel peeti taas Lõuna-Carolinas kinni keskkooliõpilane, kes oli tulirelva kooli kaasa võtnud. Päeva varem oli USA lõunaosas Alabamas kinni peetud õpilane kahe tulirelva ja noaga.

Kohalik meedia on kõigist neist lugudest teatanud, aga üleriigilisse ajakirjandusse ei ole need jõudnud.

USAs pälvivad suuremat tähelepanu üksnes ohvritega tulistamised, nagu 2018. aasta veebruaris Floridas Parklandi Marjory Stoneman Douglase keskkoolis, kui surma sai 17 inimest.

«Mitte ükski teine kõrge sissetulekuga riik ei koge ega salli pidevat koolitulistamist,» ütles relvavägivalla vastase liikumise Moms Demand Action (Emad Nõuavad Tegusid) asutaja Shannon Watts Twitteris.

Pärast 13 ohvriga Columbine'i koolitulistamist 1999. aastal Colorados on relvavägivalda kogenud üle 248 000 USA kooliõpilase, näitavad ajalehe Washington Post kogutud andmed.

Arv hõlmab nii vägivalda omal nahal tunda saanud lapsi kui ka pealtnägijaid ja tulistamise tõttu evakueerituid.

2018. aastal oli Ühendriikides 25 koolitulistamist, 2019. aastal 23.

Eelmise aasta märtsis puhkenud koroonakriis tegi pausi ka koolitulistamistesse.

Viiruse leviku pidurdamiseks pandi enamik USA koole kinni ja lapsed jäid koduõppele. Alles nüüd on hakatud õpilasi taas kooli lubama.

2020. aastal oli koolitulistamisi vaid üheksa, selle aasta esimeses kvartalis sai kirja kaks.

«Me kardame, et 2021. aastal võib relvavägivald Ameerika koolides olla veel tõenäolisem kui enne pandeemiat, sest paljud vägivalla risikifaktorid on tõusnud,» kirjutasid kriminaalõiguse professorid James Densley ja Jillian Peterson uudisteportaalis Conversation.

Ohutegurite hulgas on viimastel kuudel hoogustunud relvamüük ja kuid kestnud suletusest tingitud noorte vaimse tervise kriis, leiavad artikli autorid.

26. aprillil avas ühe Minnesota põhikooli 12-aastane õpilane kooli koridoris tule. Poiss peeti kinni ja tema isa palus vabandust.

«Covid. Lapsed on depressioonis. Neil ei ole sõpru. Nad ei tea, mida teha. Nad istuvad oma arvutites. See hakkab nende ajudele,» ütles isa.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles