Euroopa Liit kutsub Jeruusalemmas pingeid maandama

Copy
Rahutused Ida-Jeruusalemmas.
Rahutused Ida-Jeruusalemmas. Foto: SIPA/Scanpix

Euroopa Liit mõistis laupäeval hukka vägivaldsed kokkupõrked Iisraeli politsei ja palestiinlaste vahel Ida-Jeruusalemma Al-Aqsa mošee juures ja kutsus võime üles kiirelt pingeid maandama.

«Vägivald ja sellele õhutamine on vastuvõetamatud ning kõigi osapoolte vägivallatsejad peavad vastutama. Euroopa Liit kutsub võime üles kiirelt tegutsema, et maandada praegused pinged Jeruusalemmas,» kinnitas EL-i kõneisik avalduses.

Avalduses öeldakse veel, et Templimäel asuva pühakoja juures tuleb vägivallaõhutamist vältida ning status quo'd austada.

Al-aqsa mošeekompleks on moslemitele Meka ja Medina järel tähtsuselt kolmas pühakoht. Moslemid usuvad, et prohvet Muhamed tõusis sellest pühapaigast taevasse. Juutide seas on Al-Aqsa kompleks teada kui Templimägi.

«Kõigi poolte poliitilised liidrid ning usu- ja kogukonnajuhid peavad üles näitama vaoshoitust ja vastutustunnet ning tegema kõik selleks, et pingestunud olukorda rahustada.»

Reede õhtul teatati, et Templimäel Al-Aqsa mošee juures on kokkupõrgetes Iisraeli märulipolitseiga viga saanud üle 160 palestiinlase. Palestiina Punane Poolkuu teatas laupäeva hommikul juba enam kui 200-st kannatanust.

Pärast seda kui Iisraeli politsei sulges püha kuu ramadaani ajal populaarsed kogunemiskohad, puhkesid ööprotestid, millele valas õli tulle ähvardus kümneid palestiinlasi nende kodudest Ida-Jeruusalemmas välja ajada.

«Olukord seoses palestiinlaste perekondade väljatõstmisega Sheikh Jarrahis ja teistes Ida-Jeruusalemma piirkondades on samuti tõsine probleem,» seisab Euroopa Liidu avalduses.

«Sellised tegevused on rahvusvahelise humanitaarõiguse järgi ebaseaduslikud ja üksnes suurendavad sealseid pingeid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles