Šoti Rahvusparteil jäi napilt puudu parlamendienamusest (1)

Copy
Šotimaa lipp
Šotimaa lipp Foto: Jason Cairnduff/REUTERS/SCANPIX

Šoti Rahvuspartei (SNP) sai neljapäeval peetud kohaliku parlamendi valimistel neljanda järjestikuse võidu, kuid ei saavutanud absoluutset enamust - sellest jäi puudu ainult üks mandaat.

Laupäeval selgus valimistulemustest, et SNP võitis 129-kohalises Šoti parlamendis 64 kohta, absoluutseks enamuseks oleks läinud vaja 65 kohta.

BBC andmetel sai teise tulemuse konservatiivne partei 31 kohaga.

Kolmandaks tulid leiboristid 22 kohaga. Šotimaa Rohelised said kaheksa mandaati ja liberaaldemokraadid neli.

SNP liider Nicola Sturgeon avaldas laupäeval veendumust, et valimised toovad uude parlamenti iseseisvuse pooldajate enamuse, ning uue referendumi takistamiseks pole õigustust.

«Näib olevat väljaspool igasugust kahtlust, et Šotimaa parlamendis saab olema iseseisvusmeelne enamus,» lausus Sturgeon Sky Newsile.

Iseseisvust toetavad ka Šotimaa Rohelised.

Briti peaminister Boris Johnson kinnitas The Daily Telegraphile, et ei nõustu šotlaste iseseisvusreferendumiga isegi juhul, kui SNP saavutab parlamendienamuse.

«Ma arvan, et rahvahääletus on praeguses olukorras vastutustundetu ja hoolimatu,» leidis Johnson.

Vastates küsimusele, mis saab, kui Sturgeon korraldab rahvahääletuse ilma Westminsteri nõusolekuta, ütles Johnson, et ei usu sellise olukorra tekkimist.

Sturgeon on seni kinnitanud, et tahab seaduslikku rahvahääletust ning see peaks toimuma, kui koroonaviiruse kriis on läbi ehk mitte enne kui 2023. aasta lõpus. Kui šotlased hääletavad iseseisvuse poolt, siis algatatakse Euroopa Liiduga taasliitumine.

Johnson seevastu kinnitas Telegraphile talle jäänud muljet, et «SNP on rahvahääletuse mõttest eemaldumas ja ma arvan väga targalt».

Eelmine rahvahääletus Šotimaa iseseisvumise üle korraldati 2014. aastal ning tookord pooldas Ühendkuningriiki jäämist 55 protsenti hääletanutest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles