Lampedusale jõudis üle tuhande migrandi, Sitsiilia blokeerib päästelaeva

Copy
Üks migrandilaevadest Itaalia Lampedusa saare lähedal.
Üks migrandilaevadest Itaalia Lampedusa saare lähedal. Foto: EPA/Scanpix

Itaalia Lampedusa saarele jõudis pühapäeval meedia andmeil enam tuhat migranti, vabaühendus aga teatas veel sadadest inimestest, kes on hädas vetes Malta lähedal.

Paremradikaalsed poliitikud on kutsunud üles kiiresti midagi ette võtma. Lahvatanud on ka uued pinged Itaalia võimude ja Vahemere keskosas tegutsevate päästealuste vahel.

Ainuüksi ühe Lampedusa lähedal avastatud paadi pardal oli 400 eri rahvusest inimest, teiste seas 24 naist ja kuus last.

Teises oli 325 inimest ning veel sajad saabusid teistel, väiksematel alustel.

Migrantide saabumise mõistis hukka parempopulistliku erakonna Liiga liider Matteo Salvini, kel seisab ees kohtutee seoses keeldumisega sisserändajaid Sitsiilias maale lubada, kui ta 2019. augustis veel siseminister oli.

«Ajal, mil miljonid itaallased vaevlevad raskustes, ei saa me mõelda tuhandetest illegaalsetest immigrantidest,» lausus ta, nõudes kohtumist peaminister Mario Draghiga.

Humanitaarorganisatsioon Alarm Phone kutsus samal ajal üles päästma inimesi kolmelt Malta vetes olevalt laevalt: «Üks päästeoperatsioon võiks aidata 231 inimesel uppumisohust pääseda,» märkis ühendus.

Itaalia on Euroopasse pürgivate migrantide peamine sisenemispunkt ning 2015. aasta algusest alates on Rahvusvahelise Rändeorganisatsiooni (IOM) andmeil selle rannikul randunud üle poole miljoni inimese.

Veeriba Sitsiilia ja Põhja-Aafrika vahel on ka üks maailma ohtlikemaid rändemarsruute.

Tänavu 1. jaanuarist kuni 21. aprillini on Itaaliasse jõudnud 8604 inimest ja Maltale veel 65. Hukkunud on IOM-i andmeil 359 migranti.

Piirkonnas tegutseb hulgaliselt vabaühenduste laevu, mis püüavad päästa migrante kipakatelt paatidelt merehädast. Paljude aktivistide sõnul on riigid neid hüljanud.

Vabaühendusi on omakorda süüdistatud kokkumängus Liibüa inimsmugeldajatega, selle süüdistuse aga on nad aga kategooriliselt tagasi lükanud.

Samal ajal andsid Sitsiilia kohtuvõimud taas korralduse pidada kinni Saksa vabaühenduse Sea-Watch alus Sea-Watch 4, mida oli Palermos juba varem kuni märtsini kuus kuud kinni hoitud.

Korraldus esitati ohutuskontrolli järel, mille käigus leiti pardalt liiga palju päästeveste. Kinnipidamist põhjendati sellega, et laeva kanalisatsioonisüsteem pole nii suure päästetute arvu jaoks piisav.

Aktivistid peavad ülevaatust suitsukatteks, et laeva liikumist tõkestada.

«Loodame, et võimud ei takista meid oma harjumuspäraselt absurdsete süüdistustega seilamast Vahemere keskossa,» kirjutas Sea-Watchi Itaalia haru reedel pärast viimaselt missioonilt naasmist Twitteris.

Itaalia rannikuvalve peatas märtsis Sitsiilia sadamalinnas Augustas ka teise päästelaeva Sea-Watch 3, samuti turvaprobleemidele viidates

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles