ÜLEVAADE ⟩ Kreml keelab opositsioonijõududel valimistel kandideerida

Karl-Hendrik Pallo
Copy
Politseiametnik jalutamas Vene Föderatsiooni riigiduuma hoonesse.
Politseiametnik jalutamas Vene Föderatsiooni riigiduuma hoonesse. Foto: Vasili Maksimov/AFP/Scanpix

Vene parlamendile esitatud seaduseelnõude järgi muutub ebasoovitavate organisatsioonide töötajate ja juhtide karistamine karmimaks, samuti laiendatakse karistuste määramist, mille abil saab Kreml parlamendivalimiste ootuses opositsioonilised jõud tasalülitada.

Loe ka teaduri analüüsi Putini viimase aprillikuise aastakõne kohta, mille järgi Putin sarnanes rohkem arstile kui poliitikule.

Eelnõu autorid tegid ettepaneku, et ebasoovitavate rühmitustega seotud isikud peaksid kandma kriminaalvastutust alates teisest väärteost, samas kui nende juhid saaksid automaatselt kriminaalkorras karistatud.

Venemaa kriminaalkoodeksi artikli 284.1 praegune versioon näeb ette, et väärteo eest saab kriminaalvastutusele võtta alles siis, kui isik on ühe aasta jooksul toime pannud juba kaks väärtegu.

Eelnõu mustandis on karistusena kirjas ühe kuni nelja aasta pikkune vangistus organisatsioonis osalemise eest ja kahe kuni kuue aasta pikkune vangistus ebasoovitava liikumise juhtimise eest. Venemaa praeguse kriminaalkoodeksi järgi on kahe kuni kuue aasta pikkune vanglakaristus ette nähtud nii osalejatele kui ka juhtidele.

Loe artiklist, kuidas opositsiooni arvates hakkavad võimud uut seadust inimeste valimistelt tõrjumiseks kasutama ning kui palju inimesi juba ainuüksi Navalnõi organisatsiooniga suhete kaudu kaotaks sisuliselt õiguse riigiduumase kandideeerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles