Afganistani Taliban kuulutas välja kolmepäevase relvarahu

Copy
Afganistani julgeolekuteenistujad Talibani vastu suunatud operatsioonil.
Afganistani julgeolekuteenistujad Talibani vastu suunatud operatsioonil. Foto: AFP / Scanpix

Afganistani islamiliikumine Taliban kuulutas välja kolmepäevase relvarahu, et tähistada sellega selle nädala Eid al-Fitri usupüha.

«Islamiemiraadist pärit mudžaheedidele tehakse ülesandeks peatada kõik riigis vaenlase vastu suunatud ründeoperatsioonid alates Eidi esimesest päevast kuni kolmanda päevani,» öeldi islamistide avalduses.

«Aga kui vaenlane korraldab nende päevade jooksul teie vastu rünnakuid, siis olge valmis ennast ja oma territooriumi kindlalt kaitsma,» manitseti teadaandes.

Afganistani pealinnas Kabulis sai tütarlastekooli juures laupäeval kärgatanud plahvatuses täpsustatud andmetel surma 50 inimest, teatas varem päeval siseministeerium. Tegemist on kõige ohvririkkama rünnakuga enam kui aasta jooksul. Lisaks tapetutele sai tütarlastekooli plahvatuses enam kui 100 inimest haavata, kellest enamik õpilased.

Keegi ei ole plahvatuste eest seni vastutust võtnud, kuid Afganistani võimud, sealhulgas president Ashraf Ghani, süüdistavad Talibani.

«Sel metsikul rühmitusel pole jõudu lahinguväljal julgeolekujõudude vastu astuda ja selle asemel võtavad nad jõhkralt ja barbaarselt sihtmärgiks avalikud asutused ja tütarlastekooli,» ütles Ghani plahvatuse järel.

USA on alustanud oma viimase 2500 sõduri väljaviimist vägivalla küüsis olevast Afganistanist, hoolimata takerdunud rahukõnelustest Talibani ja valitsuse vahel.

Plahvatused toimusid ajal, mil elanikud olid sooritamas sisseoste püha kuu ramadaani lõppu tähistava Eid al-Fitri püha puhuks järgmisel nädalal.

Taliban on oma seotust eitanud ja kinnitab, et pole korraldanud Kabulis rünnakuid alates sellest ajast, mil allkirjastasid Ühendriikidega leppe, mis sillutab teed võõrvägede lahkumisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles