Rühm Prantsuse sõjaväelasi hoiatas avalikus kirjas taas Macroni

Copy
Prantsusmaa president Emmanuel Macron.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron. Foto: Reuters / Scanpix

Rühm Prantsuse tegevsõjaväelasi avaldas esmaspäeval konservatiivses ajakirjas uue avaliku pöördumise, milles hoiatab president Emmanuel Macroni, et uute järeleandmiste tõttu islamismile on kaalul Prantsusmaa püsimajäämine.

Ajakirjas Valeurs Actuelles ilmus ka aprillis sarnane pöördumine, milles hoiatati konflikti puhkemise eest.

Prantsusmaa peaminister Jean Castex nimetas esimest kirja, millele oli alla kirjutanud rühm tegevohvitseri ja paarkümmend erusõjaväelast, «vastuvõetamatuks sekkumiseks» ning relvajõudude staabiülem kindral

Ajakirjas Valeurs Actuelles ilmus ka aprillis sarnane pöördumine, milles hoiatati konflikti puhkemise eest.

Prantsusmaa peaminister Jean Castex nimetas esimest kirja, millele oli alla kirjutanud rühm tegevohvitseri ja paarkümmend erusõjaväelast, «vastuvõetamatuks sekkumiseks» ning relvajõudude staabiülem kindral François Lecointre lubas pöördumise taga olevaid sõjaväelasi karistada.

Esialgu pole teada, kui palju sõjaväelasi on uue kirja taga või millise auastmega nad on. Erinevalt eelmisest pöördumisest on see kiri avatud ka kõigile toetusallkirja andmiseks. Esmaspäeva hommikuks oli seda teinud 93 000 inimest.

Siseminister Gerald Darmanin, kes on Macroni lähedane liitlane, nimetas kirja «julmaks manöövriks» ning selle anonüümseid allkirjastajaid argpüksideks.

«Ma usun, et kui te olete sõjaväes, siis te ei tee selliseid asju varjus olles,» ütles minister telekanalile BFM. «Need inimesed on anonüümsed. Kas see on julgus? Olla anonüümne?»

Endine president François Hollande ühines samuti debatiga, väljendades hämmastust, et sellist seisukohta väljendavad teenistuses olevad sõjaväelased.

Kirja autorite sõnul kuuluvad nad noorema põlvkonna sõjaväelaste hulka, kes on olnud aktiivselt tegutsemas, seal hulgas osalenud Sentinelle'i julgeolekuoperatsioonis, mille Prantsusmaa käivitas pärast terrorirünnakute lainet 2015. aastal.

«Me räägime meie riigi püsimajäämisest, teie riigi püsimajäämisest,» öeldakse kirjas, mis oli suunatud Macronile ja Prantsuse valitsusele.

Kirjas märgitakse, et mõne usukogukonna jaoks «ei tähenda Prantsusmaa midagi enamat kui sarkasmi, põlguse või isegi viha objekti».

«Kui peaks puhkema kodusõda, siis tagab sõjavägi korra oma territooriumil. Prantsusmaal on oodata sõda ja te teate seda suurepäraselt.»

Prantsusmaal on 2022. aastal presidendivalimised ning Macroni peamine vastane on ilmselt taas paremäärmuslik Marine Le Pen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles