USA sõjalaev tegi hoiatuslaske Iraani sõjaväe kiirpaatide suunas

Copy
Iraani sõjaväe kiirpaat lähenemas USA alustele.
Iraani sõjaväe kiirpaat lähenemas USA alustele. Foto: NAVCENT Public Affairs/AP

Ühendriikide sõjalaev tegi Hormuzi väinas esmaspäeval hoiatuslaske Iraani sõjaväe kiirpaatide suunas, mis liginesid USA allveelaevale ja saatelaevadele, teatas Pentagon.

USA kaitseministeeriumi andmetel tulistas üks laevadest kahes seerias 30 lasku, mille järel paadid lahkusid.

Tegemist on teise sarnase vahejuhtumiga kahe nädala jooksul. Laevastik on rõhutanud, et USA aluste komandöridel on õigus tegutseda enesekaitseks.

USA sõjalaev tegi aprilli lõpus Pärsia lahes hoiatuslaske kolme Iraani sõjaväe kiirpaadi suunas, kui need alusele lähenesid. Kolm Iraani revolutsioonikaardi kiirpaati lähenesid esmaspäeval Pärsia lahes rahvusvahelistes vetes 62 meetri kaugusele USA sõjalaevast Firebolt ja rannikuvalvelaevast Baranoff. USA alused edastasid esmalt hoiatuse raadio teel ja valjuhäälditega, kuid kui Iraani kiirpaadid jätkasid lähenemist, tegi Firebolti meeskond mitu hoiatuslasku ja iraanlased taandusid ohutusse kaugusesse.

USA laevastik teatas, et neli Iraani revolutsioonikaardi alust, nende seas suur katamaraan Harth 55, liikusid ka 2. aprillil kahele USA rannikuvalve patrull-laevale ohtlikult lähedale. Mereväe videoklipil on näha, kuidas Harth 55 USA sõjalaeva eest läbi sõidab, sundides seda kokkupõrke vältimiseks järsult kurssi muutma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles