Biden valis mõjuka demokraadi Rahm Emanueli USA suursaadikuks Jaapanis

Copy
Rahm Emanuel.
Rahm Emanuel. Foto: AP/Scanpix

USA president valis endise Chicago linnapea ja Barack Obama personaliülema Rahm Emanueli suursaadikuks Jaapanis, teatas ajaleht Financial Times teisipäeval.

Varem räägiti võimalusest, et Emanuelist saab USA suursaadik Hiinas, kuid see ametikoht läheb ilmselt diplomaat Nick Burnsile, lisas leht Bideni meeskonna allikatele viidates.

Suursaadik Jaapanis on üks Washingtoni tähtsamaid diplomaatilisi ametikohti ja Tokyo üks tähtsamaid liitlasi. Seda kinnitab asjaolu, et Jaapani peaminister Yoshihide Suga oli esimene välisriigi liider, kelle Biden Valges Majas vastu võttis.

Sel kohtumisel tõotasid USA ja Jaapan seista üheskoos üha agressiivsemaks muutuva Hiina vastu.

Emanueli nimetamine näib olevat jätk traditsioonile saata Tokyosse mõni tipp-poliitik. Obama teisel ametiajal oli sel kohal John F Kennedy tütar Caroline Kennedy.

1959. aastal sündinud Emanuel oli 1993.-98. aastal president Bill Clintoni nõunik, 2003.-2009. aastal kongressi esindajatekoja liige ja 2009. aastal kutsus Obama ta presidendi personaliülema ametkohale. 2010. aastal astus ta Valge Maja personaliülema kohalt tagasi, et kandideerida Chicago linnapeaks.

Emanuel on etendanud viimased kolmkümmend aasat demokraatide poliitikas väga olulist rolli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles