Venezuela taotleb Madridilt vangimõistetud opositsionääri väljaandmist

Copy
Hispaanias paguluses elav Venezuela opositsioonipoliitik Leopoldo López.
Hispaanias paguluses elav Venezuela opositsioonipoliitik Leopoldo López. Foto: EPA / Scanpix

Venezuela ülemkohus saatis teisipäeval Hispaaniale taotluse anda välja paguluses elav opositsioonipoliitik Leopoldo López, kes on kodumaal mõistetud 14 aastaks vangi.

López mõisteti vangi 2015. aastal vägivalla õhutamise eest president Nicolás Maduro valitsuse vastastel meeleavaldustel.

Meeleavaldajate vägivaldne mahasurumine 2015. aasta veebruarist maini nõudis 43 inimese elu, kannatada sai 3000 inimest.

López määrati 2017. aastal koduaresti, kuid mässulised sõdurid vabastasid ta 2019. aasta aprillis ebaõnnestunud ülestõusu ajal.

Ta on elanud Hispaanias viimased seitse kuud pärast lahkumist Venezuelast, kus ta ülestõusu mahasurumise järel leidis peavarju Hispaania suursaadiku residentsist.

Maduro süüdistas Hispaania suursaadikut Jesus Silvat põgenemisele kaasaaitamises ning ähvardas vaadata üle Venezuela suhted Madridiga.

Venezuela langes poliitilisse kriisi 2019. aasta jaanuaris, kui tolleaegne parlamendi spiiker, opositsioonijuht Juan Guaidó kuulutas end legitiimseks riigipeaks.

Opositsiooni kontrolli all olnud parlament ei tunnistanud Maduro tagasivalimist 2018. aastal.

Kuigi Guaidó sai rohkem kui 50 riigi toetuse, ei suutnud ta Madurot ametist tõrjuda ning praegu ei ole tal uues parlamendis ametlikku positsiooni.

Opositsioon boikoteeris eelmisel aastal üldvalimisi seoses kartustega, et need ei ole vabad ega õiglased.

Teisipäeval tegi Guaidó ettepaneku taasalustada valitsusega läbirääkimisi poliitilise vastasseisu lõpetamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles