Liz Cheney: Trump ja tema toetajad parteis õõnestavad demokraatiat

Copy
USA esindajatekoja tähtsuselt kolmas vabariiklane Liz Cheney.
USA esindajatekoja tähtsuselt kolmas vabariiklane Liz Cheney. Foto: AFP / Scanpix

USA esindajatekoja mõjukas vabariiklasest liige Liz Cheney astus teisipäeval oma partei juhtkonna vastu, süüdistades endist presidenti Donald Trumpi ja tema toetajaid Vabariiklikus Parteis (GOP) tee järgimises, mis «õõnestab meie demokraatiat».

«Ma ei istu maha ega vaata vaikides, kuidas teised juhivad meie parteid mööda teed, mis hülgab õigusriigi ja ühineb endise presidendi ristiretkega meie demokraatia õõnestamiseks,» ütles endise asepresidendi Dick Cheney tütar esindajatekojas sõna võttes.

Cheney ei nimetanud konkreetselt ühtegi partei juhtliiget, kuid esindajatekoja vähemuse liider Kevin McCarthy ja vabariiklaste tähtsuselt teine Steve Scalise on kutsunud teda praeguselt positsioonilt «tagandama», kuna ta korduvalt tõrjus Trumpi valeväited, et too kaotas novembris peetud presidendivalimised ulatusliku pettuse tõttu, ning kritiseeris endist presidenti poolehoidjate julgustamise eest, kes jooksid 6. jaanuaril Kapitooliumile tormi.

«Täna oleme silmitsi ohuga, mida Ameerika ei ole kunagi varem näinud,» ütles Liz Cheney. «Endine president, kes provotseeris vägivaldse rünnaku sellele Kapitooliumile jõupingutuses varastada valimised, on taasalustanud oma agressiivset jõupingutust veenmaks ameeriklasi, et valimised varastati temalt.»

Chenezy sõnul võib Trump õhutada uuele vägivallale.

Vabariiklaste liidrid on rõhutanud, et nende peamine kriitika on olnud, et esindajatekoja vabariiklaste tähtsuselt kolmandal positsioonil olev Cheney peaks oma sõnumites keskenduma sellele, mis aitaks parteil võita järgmisel aastal vahevalimistel tagasi kontroll esindajatekoja üle, mitte aga partei siselõhedele endise presidendiga seotud küsimustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles