Omandivaidlus käristas Jeruusalemmas lõhki vanad haavad (1)

Merili Arjakas
, toimetaja
Copy
Ramadaani viimasel reedel 7. mail kogunesid palestiinlased Templimäele, et protesteerida palestiina perekondade väljatõstmise vastu Sheikh Jarrahis, kus on omandivaidlus käinud juba üle poole sajandi.
Ramadaani viimasel reedel 7. mail kogunesid palestiinlased Templimäele, et protesteerida palestiina perekondade väljatõstmise vastu Sheikh Jarrahis, kus on omandivaidlus käinud juba üle poole sajandi. Foto: Ammar Awad/Reuters/Scanpix

Viimaste nädalate jooksul kogunenud pinged lahvatasid Jeruusalemmas nädala eest, kui kokku sai täiuslik torm mitmest faktorist: pingeline ramadaanikuu, Jeruusalemma ühendamise päeva tähistamine ja kohtuvaidlused Sheikh Jarrah’ asumis elavate palestiinlaste väljatõstmise üle.

Nii koondusidki tulipunktid Jeruusalemmas kolme keskuse ümber: al Aqsa mošee Templimäel, vanalinna moslemi kvartalisse viiv Damaskuse värav ning Sheik Jarrah’ asum, mis asub Scopuse mäe ja Heebrea ülikoolini viiva tee ääres.

Al Aqsa mošee on moslemitele pühaduselt kolmas koht, sest islamiusu pärimuse järgi läbis selle prohvet Muhamed oma öörännakul Mekast Jeruusalemma, kus ta siis tõusis Kaljutemplist taevasse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles