Trumpi kriitik Liz Cheney kõrvaldati vabariiklaste juhtkonnast

Copy
Liz Cheney.
Liz Cheney. Foto: AP/Scanpix

USA vabariiklased tõrjusid täna partei juhtkonnast Trumpi-vastase konservatiivi Liz Cheney, kinnitades nii oma lojaalsust endisele presidendile.

«Ma teen kõik võimaliku tagamaks, et endine president ei pääseks enam kunagi isegi Ovaalkabineti lähedale,» lausus Cheney ajakirjanikele pärast hääletust.

Kaheksateist kuud enne vahevalimisi ja kolm aastat enne järgmist presidendihääletust, karistas Vabariiklik Partei üht enda omadest keeldumise eest toetada Donald Trumpi tõendamata väiteid 2020. aasta valimiste varastamisest.

Wyomingi konservatiiv ja endise asepresidendi Dick Cheney tütar hääletati kinniste uste taga toimunud parteikonverentsil maha esindajatekoja tähtsuselt kolmandalt vabariiklaste positsioonilt.

«Me peame liikuma edasi tõele tuginedes. Me ei saa teha mõlemat – tunnistada suurt valet ja tunnistada põhiseadust,» märkis Liz Cheney.

Vabariiklased väidavad, et asi on ühtsuses ja Cheney jätkuv kriitika Trumpi ning tema «ohtliku ja demokraatiavastase isikukultuse» aadressil ei ole aidanud lõhestunud parteid pärast vaidlusaluseid valimisi lepitada.

Teisipäeva õhtul pidas Cheney esindajatekojas trotsliku kõne, hoiatades oma kolleege USA demokraatia õõnestamise eest, viidates ekspresidendi jätkuvatele katsetele ameeriklasi eksiteele viia ja külvata kahtlusi valimiste usaldusväärsuse suhtes.

«Vaikimine ja vale eiramine julgustab valetajat,» ütles Cheney peaaegu tühja saali ees esinedes.

Kolmapäeva hommikul pärast hääletust tehtud avalduses ütles Trump, et «Liz Cheney on kibestunud, kohutav inimene».

Trump lisas: «Tal pole isikipära ega midagi head, mis oleks seotud poliitika või meie riigiga. Ta räägib demokraatide juttu, tähendagu see siis piiri, gaasijuhtmeid, inflatsiooni või meie majanduse hävitamist».

Trump, esindajatekoja juhtiv vabariiklane Kevin McCarthy ja number kaks Steve Scalise on kõik Cheney asemikuna toetanud noort trumpistiks pööranud endist mõõdukat Elise Stefaniki.

Stefanikil ei näi olevat tõsiseid konkurente ja nende toetusavaldustega tundub ta olevat selge soosik.

Kuid paljud vabariiklased muretsevad, et Trumpi tuliselt toetama asunud Stefanik ei ole küllalt konservatiivne.

Ent sõltumata sellest, kellest saab Cheney asemik, «on selge, et me vajame muutusi», ütles McCarthy esmaspäeval parteikaaslastele.

«Iga päevga, mis kulub mineviku taaselustamisele, kaotame me ühe päeva tulevikust.»

Kuigi Cheney ja mõned tema liitlased, näiteks esindajatekoja liige Adam Kinzinger, hoiatavad ekspresidendi külge klammerdumise eest, usuvad parteis paljud, sealhulgas senaator Lindsey Graham, et erakond ei saa edasi liikuda trumpismita – olenemata sellest, kas Trump ise selles osaleb või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles