Küsitlus: suurem osa venemaalastest end vaktsineerida ei kavatse (3)

Copy
Vene koroonavaktsiin Sputnik V.
Vene koroonavaktsiin Sputnik V. Foto: Reuters / Scanpix

Enamik venelastest end koroonaviiruse vastu vaktsineerida ei kavatse, selgus esmaspäeval avaldatud küsitluse andmeist.

Moskva registreeris 2020. aasta augustis maailmas esimesena koroonavaktsiini, mis kannab nime Sputnik V, kuid ekspertide sõnul on vaktsiiniskepsis Venemaal suureks probleemiks.

Sõltumatu Levada keskuse küsitlus näitas, et 62 protsenti venelastest ei sooviks end pookida Sputniku vaktsiiniga, mis president Vladimir Putini sõnul on «maailma parim».

Küsitlusest selgus ka, et 56 protsenti venelastest ei karda viirusega nakatumist ning see arv on veebruarist saadik jäänud samaks.

Küsitluse andmeil on vaktsiini soovivate venelaste arv viimase poole aastaga langenud.

26 protsenti vastanutest kinnitas, et on valmis kaitsesüsti saama, veebruaris ütles seda 30 protsenti vastanutest. Kümme protsenti vastanuist teatas aga, et on juba vaktsineeritud.

«Tundub, et vaktsiini soovijate arv väheneb peamiselt nende arvelt, kes on juba vaktsineeritud,» oletas Levada.

22-28. aprillini tehtud küsitluses osales üle 1600 inimese.

68-aastane president Putin on korduvalt kutsunud venelasi üles end pookima. President ise vaktsineeriti eraviisiliselt ning ta ei öelnud, milline riigi kolmest vaktsiinist, Sputnik V, EpiVacCorona või CoviVac, talle manustati.

Venemaa on lõpetanud pea kõik viirusevastased piirangud ning paljud venelased keelduvad maskikandmisest nii ühistranspordis, kui teistes kohtades.

Kuid Venemaa on üks enim viirusest räsitud riike ning mõnede ekspertide sõnul on võimud oluliselt pisendanud viiruse tagajärjel surnud inimeste arvu.

Kolmapäevaks oli tervishoiuametnike andmeil tuvastatud riigis üle 4,9 miljoni nakkusjuhu ning viiruse tagajärjel on surnud 114 331 inimest.

Kuid riikliku statistikaameti teatel oli märtsi lõpuks viiruse tagajärjel surnud pea 250 000 inimest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles