VIDEO ⟩ Maoori liider visati sõjatantsu pärast Uus-Meremaa parlamendist välja

Copy
Maoori Partei kaasesimees Rawiri Waititi kõneleb eile Uus-Meremaa parlamendis.
Maoori Partei kaasesimees Rawiri Waititi kõneleb eile Uus-Meremaa parlamendis. Foto: Uus-Meremaa parlamendi televisioon / AP / Scanpix

Uus-Meremaa Maoori Partei kaasesimees Rawiri Waititi visati tänavu juba teist korda parlamendist välja, kuna ta esitas põlisrahvaste õigusi käsitleva arutelu ajal tseremoniaalset haka tantsu.

Waititi sekkus, kui peaminister Jacinda Ardern vastas eile parlamendis küsimistele seoses tervishoiureformiga, mis näeb ette maoori tervishoiuameti loomist, et kõrvaldada praegusest süsteemist tulenevat ebavõrdsust.

Opositsiooniline parempoolne Rahvusliku Partei on viimased paar nädalat väitnud, et uue ameti loomine on separatistlik ning selle osas esitas eile pärimisi ka erakonna esimees Judith Collins, mispeale Maoori Partei kaasjuht Debbie Ngarewa-Packer uuris peaministrilt, kas tema hinnangul on Collinsi rünnakud maooride suhtes rassistlikud.

Kui parlamendi spiiker Trevor Mallard tõrjus küsimuse väitega, et see pole Arderni pädevuses otsustada, sekkus Waititi.

«Viimasel kahel nädalal on esinenud rassistlikku propagandat retoorikas tangata whenua (maoorikeelne väljend, mis märgib põliselanikke – toim) vastu,» lausus Waititi. «See pole mitte ainult solvav tangata whenua’le, vaid vähendab selle koja võimu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles