Itaalia salateenistuse juhiks nimetati esmakordselt naine

Copy
Itaalia lipp.
Itaalia lipp. Foto: Caro / Sorge / Scanpix

Itaalia salateenistuse uueks juhiks nimetati karjääridiplomaat Elisabetta Belloni, kellest saab esimene naine selles ametis, teatas eile peaminister Mario Draghi.

Belloni on oma karjääri vältel jõudnud esimese naisena ka mitmele kõrgele välisministeeriumi ametikohale. Nüüd hakkab ta juhtima Itaalia luureametit DIS, mis on valitsuse otsealluvuses.

DIS tegeleb luure ja julgeoleku küsimustega kodu- ja välismaal, aga ka vastuluure ja küberspionaažiga.

Belloni pälvis avalikkuse tähelepanu aastatel 2004-2008, kui ta juhtis välisministeeriumi kriisiüksust, võttes vastutuse operatsioonide eest, mis puudutasid välismaal rünnakutes või loodusõnnetustes vigastada või surma saanud itaallasi.

Kriisiüksus tegeles ka inimröövidega ja erilist tuntust kogus Belloni seoses Afganistanis röövitud La Repubblica korrespondendi Daniele Mastrogiacomo vabastamisega.

Samuti koordineeris ta itaallastest ellujäänute otsimist 2004. aasta detsembris Taid tabanud tsunami järel.

Aastal 1958 Roomas sündinud Belloni karjäär välisministeeriumis algas 1985. aastal ning ta on olnud diplomaat Viinis ja Bratislavas.

Enne salateenistuse juhiks nimetamist oli ta välisministeeriumi peasekretär, mis on kõrgeim ametikoht kuhu karjääridiplomaat ministeeriumis tõusta võib. Selleski ametis oli ta esimene naine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles