Vaktsiinid kolivad aerosooli või tabletti

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Novavaxi vaktsiinid, mis õpetab immuunsüsteemile, kuidas valmistada antikehasid SARS-CoV-2-e ogavalgule, mida patogeen kasutab inimese rakkude külge kinnitumiseks, jõuavad kasutusloa saamise korral ka Eestisse. 
Novavaxi vaktsiinid, mis õpetab immuunsüsteemile, kuidas valmistada antikehasid SARS-CoV-2-e ogavalgule, mida patogeen kasutab inimese rakkude külge kinnitumiseks, jõuavad kasutusloa saamise korral ka Eestisse. Foto: DADO RUVIC/REUTERS/Scanpix

Maailmas on viimasesse katsefaasi jõudnud 27 Covid-19 vaktsiini, millest mõnedes on kasutatud huvitavaid uuendusi, näiteks kasvatatud aktiivainet tubakataimede lähisugulastel või loodud aerosoolina manustatav vaktsiin.

Aprilli lõpus hakkas Kanada ravimiamet hindama ettevõtte Medicago koroonavaktsiini, mille toimeaine valmistamiseks kasutatakse «molekulaarkasvatuse» tehnoloogiat, millega aretatakse SARS-CoV-2-sarnaseid osakesi Austraalias looduslikult esinevas taimes Nicotiana benthamiana. Sellist meetodit peetakse kiireks, odavaks ja ohutuks vaktsiinide tootmise viisiks.

Vaktsiini aluseks olev viirusega sarnane osake ei ole nakkav, sest ei sisalda koroonaviiruse geneetilist materjali. Muudetud geenidega viiruseosake sisestatakse taime, mis selle omastab ja hakkab omakorda lehtedes tootma viiruselaadseid osakesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles