CNN: Colonial Pipeline maksis häkkeritele lunaraha (1)

Copy
Juhtunu tõttu on mitmel pool tanklates endiselt kütusepuudus.
Juhtunu tõttu on mitmel pool tanklates endiselt kütusepuudus. Foto: Will Oliver/EPA

USA energiafirma Colonial Pipeline maksis häkkeritele lunaraha, teatas neljapäeval mitmetele asjaga kursis olevatele allikatele viidates telekanal CNN.

Kanali andmetel nõudis kuritegelik rühmitus pea viis miljonit USA dollarit. Esialgu pole teada, kui suure summa ettevõte tasus.

Esimesena edastas neljapäeval uudise lunaraha tasumisest meediakanal Bloomberg.

Colonial Pipeline teatas kolmapäeval, et ettevõtte töö on taastumas. Energiafirma hoiatas samas, et kulub veel mitmeid päevi, kuni kütusetarned suudetakse taastada normaalsele tasemele.

Firma teavitas laupäeval, et peatas küberrünnaku tõttu ajutiselt ligi 8900 kilomeetri pikkuse naftatorustiku töö, mille kaudu liigub umbes 45 protsenti kogu idarannikul kasutatavast kütusest.

Kompanii toimetab oma torujuhtmete kaudu bensiini, diislikütust, lennukikütust ja kodumajapidamiste kütteõli Mehhiko lahe äärsetest naftatöötlustehastest idarannikule.

Venemaa tõrjus teisipäeval USA süüdistusi, et riigi idarannikut kütusega varustava Colonial Pipeline’i naftatorustiku rivist välja löönud lunavararünnaku taga oli Venemaal baseeruv rühmitus.

USA president Joe Biden ütles esmaspäeval, et pole tõendeid Venemaa võimude seotuse kohta küberrünnakuga Colonial Pipeline'i torustikule, kuid on viiteid, et rünnakuks kasutatud lunavara "asus Venemaal".

Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) teatel oli rünnaku taga kuritegelik rühmitus DarkSide, mis ilmus välja läinud aastal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles