Tokyo kubernerile esitati petitsioon olümpia tühistamiseks

Copy
Olümpiarõngad Tokyos.
Olümpiarõngad Tokyos. Foto: SIPA/Scanpix

Tokyo kubernerile esitati täna 351 000 allkirjaga petitsioon olümpiamängude tühistamiseks.

Petitsiooni pealkirjaga «Tühistage Tokyo olümpia meie elude kaitsmiseks» algatas sel kuul endine Tokyo kubernerikandidaat ja advokaat Kenji Utsunomiya

Algatus on saanud allkirjasid kiiremini kui ükski teine petitsioon change.org platvormil Jaapanis. Utsunomiya sõnul peegeldab see avalikkuse arvamust olümpia osas.

Arvamusküsitlused näitavad, et enamik jaapanlasi on olümpiamängude korraldamisele koroonaviiruse puhangu tõttu vastu, soosides kas mängude taaskordset edasilükkamist või tühistamist.

«Ma arvan, et seekord on olümpiamängude küsimuseks, kas me seame esikohale elud või tseremoonia ja suursündmuse nimega olümpia,» ütles Utsunomiya.

Ta palus Tokyo kuberneril Yuriko Koikel esitada Rahvusvahelisele Olümpiakomiteele (ROK) palve spordivõistluse tühistamiseks.

«Õigus teha otsus tühistamise kohta on ROK-l, kuid Tokyo, olles võõrustajalinn, saab ärgitada ROK-i tühistamisele,» sõnas ta.

Petitsoon saadetakse ka Rahvusvahelisele Olümpiakomiteele, Rahvusvahelisele Paraolümpiakomiteele, olümpiamängude kohalikele korraldajatele ja valitsusele.

Jaapanis kestab koroonaviiruse neljas laine, mille tõttu kehtib Tokyos ja veel viies prefektuuris eriolukord.

Täna laiendatakse eriolukorda ilmselt veel kolmele piirkonnale, sealhulgas Hokkaidole, kus peaks toimuma olümpia maraton.

Eile hoiatas ka Jaapani arstide liit, et olümpiamänge ei saa pandeemia ajal ohutult pidada. Korraldajate sõnul on viirusemeetmed aga sportlaste ja kohaliku rahva turvalisuse tagamiseks piisavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles