Putin lubab oma liitlase Medvedtšuki koduaresti panemisele reageerida (4)

Copy
Ukraina venemeelne parlamendisaadik ja Vene presidendi Vladimir Putini liitlane Viktor Medvedtšuk.
Ukraina venemeelne parlamendisaadik ja Vene presidendi Vladimir Putini liitlane Viktor Medvedtšuk. Foto: Reuters / Scanpix

Vene president Vladimir Putin hoiatas reedel, et Moskva vastab Ukraina venemeelse parlamendiliikme Viktor Medvedtšuki riigireetmises süüdistatuna koduaresti panemisele.

«Arvestades kõiki meile tehtud ähvardusi peame me sellele korralikult ja õigeaegselt vastama,» ütles Putin julgeolekunõukogu istungil oma liitlasest Medvedtšukist rääkides.

Ukraina muutumine Moskva-vastaseks platvormiks vajab erilist tähelepanu tagamaks Venemaa julgeolekut, märkis Putin.

Kiievi kohus otsustas reedel, et Medvedtšuk peab jääma koduaresti 9. juulini. Tal on keelatud ilma uurija ja prokuröri loata lahkuda Kiievist ja Kiievi oblastist, samuti peab ta teavitama neid oma koduse aadressi või töökoha muutusest.

66-aastane oligarh, keda peetakse Venemaa presidendi Vladimir Putini peamiseks liitlaseks Kiievis, on Ukrainas vägagi vastuoluline tegelane.

Ukraina julgeolekutöötajad otsisid teisipäeval Kiievis läbi Medvedtšuki kaks maja ja tema partei peakorteri.

Medvedtšuk kinnitab, et on Kiievis ega kavatse end õigusemõistmise eest varjata.

«Kõik, mis minuga juhtub, on kättemaks minu põhimõttekindla poliitilise positsiooni eest,» ütles ta teisipäeva õhtul avalduses, mille edastas tema venemeelne partei Opositsiooniplatvorm – Elu Eest.

Oligarh märkis, et läbiotsimised toimusid Ukraina põhiseadust rikkudes, aga midagi ebaseaduslikku tema tegevuse kohta ei leitud.

Ukraina peaprokurör Irõna Venediktova kinnitas teisipäeval ajakirjanikele, et Medvedtšuk ja teine Moskva-meelne seadusandja Tarass Kozak on uurimise all kahtlustatuna riigireetmises ja katsetes riisuda Krimmis Ukraina rahvuslikke ressursse.

Peaprokuröri sõnul kavandas Medvedtšuk 2015. aastal loodusvarade kaevandamist Ukrainale kuuluval, kuid 2014. aastal Venemaa annekteeritud Musta mere rannikualal.

Ukraina julgeolekuteenistuse SBU ülem Ivan Bakanov lisas, et peale selle kahtlustatakse Medvedtšukki Venemaale 2020. aastal info edastamises Ukraina salastatud sõjaväeüksuse kohta.

Ukraina õigusorganite andmetel viibib Kozak praegu Venemaal.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles