Visegrádi välisministrid arutasid Poolas pandeemiajärgset koostööd

Copy
Slovakkia, Poola, Ungari ja Tšehhi välisminister kohtumas Poolas Łódźis.
Slovakkia, Poola, Ungari ja Tšehhi välisminister kohtumas Poolas Łódźis. Foto: EPA / Scanpix

Nelja Visegrádi riigi välisministrid arutasid reedel Poolas kohtudes pandeemiajärgset koostööd majanduse ja turismi vallas ning kuulutasid välja Tšehhi ja Ungari vahelise vaba reisimise neile, kes on Covid-19 vastu vaktsineeritud.

Łódźis toimunud kohtumist, millel osalesid ka Tšehhi, Slovakkia ja Ungari esidiplomaadid, võõrustas Poola välisminister Zbigniew Rau. Poola on praegu Visegrádi riikide roteeruv eesistuja, 1. juulist võtab teatepulga üle Ungari.

Ungari välisminister Péter Szijjártó kinnitas, et riikidevaheline majanduskoostöö, mis enne pandeemiat oli üks Euroopa elavamaid, «tagab kiire taaskäivitumise meie majandustele».

Szijjártó ütles, et kohtumisel kiideti heaks juba laupäevast algav vaktsineeritute vaba reisimine Tšehhi ja Ungari vahel. Tšehhi ja Poola vahel see juba toimib.

«Vaktsineerimine tahab ohutuse ning need inimesed peaksid saama elada tavapärast elu ja reisida,» lausus Szijjártó ajakirjanikele.

Ta ütles, et Ungari, kes on erinevate seisukohtade tõttu Euroopa Liiduga ohtralt kriitikat pälvinud, toetab tugevat Euroopat, kus peetakse kinni kristlikest väärtustest ning ühtsustundest.

Tšehhi välisminister Jakub Kulhánek ütles, et arutati ka EL-i vaktsineerimistõendit, mis lubab reisida kõigis 27 liikmesriigis.

Slovakkia välisminister Ivan Korčok rõhutas laiema koostöö vajadust, sealhulgas kultuuri- ja muinsuskaitse valdkondades.

Rau ütles, et grupi liikmed peaksid jätkama Ukraina, Valgevene ja Moldova toetamist võitluses pandeemiaga ning peaks toetama ka nende riikide püüdlusi ühineda Euroopa ja Atlandi-üleste julgeoleku- ja majandusorganisatsioonidega.

Ta rõhutas, et koostöö USA ja NATOga on regiooni julgeoleku tagatiseks, olukorras, kus naaberriik Venemaa on suurendanud sõjalist tegevust oma läänepiiril.

Enne kohtumist ütles Rau, et Visegrádi grupi kohtumisel on oluliseks teemaks ka kliimapoliitika ning uute keskkonnasõbralike tehnoloogiate kasutuselevõtt.

Märtsis kohtusid nelja riigi ministrid Brüsselis USA välisministri Antony Blinkeniga.

Ministrid tähistasid ka Visegrádi grupi asutamise 30. aastapäeva. Grupp loodi poliitilise ja majanduskoostöö edendamiseks regioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles