Tiibeti pagulasvalitsuse juhiks valiti Penpa Tsering

Copy
Tiibeti pagulasvalitsuse senine juht Lobsang Sangay (paremal) ja uueks esimeheks valitud Penpa Tsering (vasakul).
Tiibeti pagulasvalitsuse senine juht Lobsang Sangay (paremal) ja uueks esimeheks valitud Penpa Tsering (vasakul). Foto: AP / Scanpix

Endine Tiibeti eksiilparlamendi esimees Penpa Tsering valiti uueks pagulasvalitsuse juhiks, teatas valimiskomisjon reedel.

Ta vahetab sel kohal välja Lobsang Sangay, kelle teine viieaastane ametiaeg täitub mai lõpus, teatas valimiskomisjoni juht Wangdu Tsering Põhja-Indiast Dharamsalast, kus asub Tiibeti pagulaste peakeskus juba alates sellest ajast, mil usujuht dalai-laama 1959. aastal eksiili asus.

Ligi 64 000 tiibetlast, kes elavad paguluses Indias, Nepalis, Põhja-Ameerikas, Euroopas, Austraalias ja mujal, osalesid kahevoorulisel hääletusel, mis kestis jaanuarist aprillini.

Tegemist on kolmanda korraga, mil tiibetlased pärast dalai-laama loobumist kõigist poliitilistest rollidest hääletasid eksiilvalitsuse juhti. Esmakordselt tehti seda 2011. aastal.

53-aastane Penpa Tsering sai eksiilparlamendi liikmeks 1996. aastal ning alates 2008. aastast on ta olnud parlamendi esimees.

Tiibeti pagulasparlamendis on 45 liiget. Kõiki kolme Tiibeti provintsi – Ü-Tsangi, Khami ja Amdod – esindab kümme saadikut igast. Viite usuringkonda – nelja budistlikku koolkonda ja rahvausundit böni – esindab kõiki kaks saadikut. Veel viis parlamendiliiget valitakse Põhja-Ameerika, Euroopa ja Australaasia pagulakogukondadest.

1959. aastal loodud Tiibeti pagulasvalitsusel, mida nimetatakse ka Tiibeti Keskadministratsiooniks, on nii täidesaatev, seadusandlik kui ka kohtuharu.

Hiina väidab, et Tiibet on olnud tema osa alates 13. sajandist ning Hiina kompartei on valitsenud piirkonda alates 1951. aastast.

Tiibetlased seevastu leiavad, et nad on olnud iseseisvad enamuse oma ajaloo jooksul ning Hiina valitsuse soov on kontroll ressursirikka piirkonna üle. Selle nimel käib ka tiibeti kultuuri hävitamine.

Hiina ei tunnista Tiibeti eksiilvalitsust ning on alates 2010. aastast keeldunud dialoogist dalai-laama esindajatega. India tunnustab Tiibetit Hiina osana, kuid annab sellest hoolimata varju Tiibeti pagulastele.

Hiina on süüdistanud dalai-laamat püüdluses Hiinast lahku lüüa, ehkki ta on kõnelenud viimastel aastakümnetel üksnes autonoomiast. Penpa Tsering jagab dalai-laama seisukohti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles