Netanyahu: rünnakud Gazale jätkuvad nii kaua kui vaja (1)

Copy
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: Reuters/ScanPix

Peaminister Benjamin Netanyahu sõnul jätkab Iisrael pea nädal aega väldanud rünnakuid Gaza sektorile «nii kaua kui vaja».

Peaminister rääkis laupäeval Iisraeli kaitseministeeriumi peakorterist Tel Avivis, hoiatades islamistliku Hamasi liidreid.

Netanyahu ütles: «Teil ei õnnestu end peita – ei maa peal ega maa all. Keegi pole puutumatu.»

Iisraeli liidri sõnul ei ole olemas «õiglasemat või moraalsemat kampaaniat» kui Iisraeli oma Hamasi vastu Gaza sektoris. Ühtlasi tänas ta USA presidenti Joe Bidenit ja maailma liidreid toetuse eest.

Netanyahu tegi oma avalduse sama päeva õhtul, kui Iisraeli sõjalennukid tegid Gaza linnas maatasa hoone, milles tegutsesid mitmed rahvusvahelised meediaorganisatsioonid.

Enne õhulööki õnnestus kõik inimesed sellest evakueerida.

Televisioonis üle kantud kõnes kinnitas Netanyahu, et Iisrael teeb kõik võimaliku tsiviilohvrite vältimiseks.

Ta võttis sõna ka araablaste ja juutide vahelise vägivalla kohta Iisraelis. Ta nimetas araablaste vägivalda Iisraelis terroriks, lisades, et terroristidena tegutsejaid ka koheldakse terroristidena.

Times of Israeli teatel oli Netanyahu ka lubanud, et juutidel ei lubata relvi haarata ja süütuid araablasi rünnata.

Hamasi liider tõotas laupäeval omakorda, et Gaza sektoris tegutsevad relvarühmitused ei tagane Iisraeli rünnakute ees, hoiatades, et nende võitlejad ei ole veel kogu oma jõudu kasutanud.

Ismail Haniyeh esines kõnega sadade poolehoidjate ees Kataris. Ta lausus, et «vastupanu on lühim tee Jeruusalemma» ning et palestiinlased ei lepi millegi vähema kui Jeruusalemmaga oma riigi pealinnana.

Iisrael alustas õhurünnakuid esmaspäeval, kui Gazas võimul olev Hamas tulistas juudiriiki rakette.

Vägivalla vallandasid kokkupõrked palestiinlastest meeleavaldajate ja Iisraeli politsei vahel (Jeruusalemma) Al-Aqsa mošeekompleksis, ühes islami pühimas paigas. Aga ka kavandatav palestiinlaste väljatõstmine nende kodudest Ida-Jeruusalemma Sheikh Jarrah' linnaosas.

Esmaspäevast alates on Gazas Iisraeli õhurünnakutes ja suurtükitules surma saanud 145 inimest, neist 41 last. Gaza tervishoiuvõimude andmeil on lisaks saanud 1100 inimest viga.

Palestiina relvarühmitused on tulistanud Iisraeli samal ajal vähemalt 2300 raketti, tappes 10 inimest, teiste seas ühe lapse ja ühe sõduri. Üle 560 iisraellase on saanud vigastada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles