Euroopas ja Ameerikas avaldati meelt palestiinlaste toetuseks

Copy
Palestiinlasi toetav meeleavaldus Londonis.
Palestiinlasi toetav meeleavaldus Londonis. Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

Tuhanded inimesed avaldasid laupäeval Euroopa linnades meelt palestiinlaste toetuseks, rahvas oli tänavaile tulnud muu hulgas Londonis, Berliinis, Madridis ja Pariisis.

Londonis kogunesid protestijad kesklinnas plakatitega «Lõpetage Gaza pommitamine», et marssida «Palestiinale vabadust» nõudes Iisraeli saatkonna juurde. Korraldajate sõnul oli Londonis osalejaid 150 000.

Väiksemad solidaarsusüritused toimusid paljudes Briti linnades.

«Seekord on teistmoodi,» lausus Palestiina saadik Husam Zomlot protestijaile. «Seekord ei õnnestu meid tagasi tõrjuda. Me oleme ühtsed. Meil on küllalt rõhumisest.»

Ta oli kriitiline ka Ühendriikide suhtes, kes tema sõnul toetab ebaõiglaselt Iisraeli, ning kutsus Washingtoni üles tegema rahu ja peatama verevalamist.

Meeleavaldused leidsid aset ka mitmel pool Põhja-Ameerikas – muu hulgas Bostonis, Washingtonis ja Montrealis.

Mitusada inimest kogunes New Yorgi Brooklyni linnajaos. Nad lehvitasid Palestiina lippe ja kandsid plakateid, millelt võis lugeda: «Lõpetage Iisraeli apartheid» ja «Vabadus Gazale».

Madridis marssis umbes 2500 inimest, paljud neist Palestiina lippudesse mässitud noored, kesklinnas asuvale Puerta del Soli väljakule. «See ei ole sõda, see on genotsiid,» skandeerisid nad.

«Me oleme olukorras, kus Nakba jätkub 21. sajandi keskel,» lausus 37-aastane Palestiina päritolu Amira Sheikh-Ali, viidates «katastroofile», sõnale, mida palestiinlased kasutavad Iisraeli riigi loomise kohta 1948. aastal.

Tuhanded tulid tänavaile Saksa linnades. Suurimad üritused leidsid aset Berliini Neuköllni linnaosas, kus elab palju araabia ja türgi juurtega inimesi. Ent meelt avaldati ka Frankfurdis, Leipzigis ja Hamburgis.

Pariisis kasutasid politseinikud pisargaasi ja veekahurit, et laiali ajada Palestiina-meelset kogunemist, mis toimus võimude keelust hoolimata.

Mõned loopisid korrakaitsjaid kividega ja püüdsid püstitada teetõkkeid, kuid politseil õnnestus siiski ära hoida kavandatud marss Place de la Bastille suunas.

Marss keelati neljapäeval seoses murega, et korduvad samasugused vihased kähmlused nagu eelmise Gaza sõja ajal Pariisis peetud meeleavaldusel, kui protestijad ründasid sünagooge ja teisi juudi sihtmärke.

Kreekas marssis tuhatkond inimest USA saatkonna juurde Ateenas, kus märulipolitsei kasutas veekahurit ja pidas esinduse ees maha väiksemaid kähmlusi protestijatega.

Iisrael võitleb Hamasi sissidega Gaza sektoris, püüdes samal ajal ohjeldada riigisiseseid kokkupõrkeid juutide ja araablaste vahel ning vägivalda Läänekaldal.

Iisrael alustas õhurünnakuid esmaspäeval, kui Gazas võimul olev Hamas tulistas juudiriiki rakette.

Vägivalla vallandasid kokkupõrked palestiinlastest meeleavaldajate ja Iisraeli politsei vahel (Jeruusalemma) Al-Aqsa mošeekompleksis, ühes islami pühimas paigas. Aga ka kavandatav palestiinlaste väljatõstmine nende kodudest Ida-Jeruusalemma Sheikh Jarrah' linnaosas.

Esmaspäevast alates on Gazas Iisraeli õhurünnakutes ja suurtükitules surma saanud 145 inimest, neist 41 last. Gaza tervishoiuvõimude andmeil on lisaks saanud 1100 inimest viga.

Palestiina relvarühmitused on tulistanud Iisraeli samal ajal vähemalt 2300 raketti, tappes 10 inimest, teiste seas ühe lapse ja ühe sõduri. Üle 560 iisraellase on saanud vigastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles