Läti eurosaadik tõi välja ELi maade haavatavad kohad

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
2018. aastal Vene presidendi Vladimir Putiniga oma pulmas jalga keerutanud toonane Austria välisminister Karin Kneissl kutsuti tänavu kevadel Rosnefti nõukokku.
2018. aastal Vene presidendi Vladimir Putiniga oma pulmas jalga keerutanud toonane Austria välisminister Karin Kneissl kutsuti tänavu kevadel Rosnefti nõukokku. Foto: Roland Schlager / AP / Scanpix

Isegi neis Euroopa riikides, kus on täielikult keelatud parteide välisrahastus, leidub seaduseauke, mis võimaldavad vaenulikel võõrjõududel päevapoliitikasse sekkuda, hoiatab Läti eurosaadik Sandra Kalniete.

Igasugused välismaised annetused oma riigi erakondadele on keelanud 11 ELi maad: Austria, Eesti, Hispaania, Itaalia, Kreeka, Küpros, Läti, Malta, Prantsusmaa, Saksamaa ja Soome. Ülejäänutest suures osas kehtivad mingisugused väiksemad piirangud. Vaid Belgia, Holland ja Taani ei sea erakondade võõrrahastusele mingeid piire.

Kalniete koostas nn töödokumendi, kus loetles seitse nõrka kohta, mida vaenulikud võõrjõud sõltumata sellest, kas otsene parteide välisrahastus on keelatud või mitte, kuritarvitada saavad. Tema sõnul peaksid Euroopa riigid mõtlema näiteks, millist laenuvõtmist parteidele lubada ja kuidas hoida ära, et välisraha ei voolaks poliitikasse kahtlaste MTÜde kaudu.

«Pole raske näha meie ühiskondades selgelt liiga palju haavatavusi, mida need, kes tahavad, saavad kasutada selleks, et katkestada, häirida ja manipuleerida,» leiab Kalniete. Põhilised katsed neid nõrkusi ära kasutada tulevad tema sõnul kolmest riigist: Venemaalt, Hiinast ja Iraanist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles