ÜRO Peaassamblee kaalub resolutsiooni Myanmari relvaembargo osas

BNS
Copy
ÜRO peaassamblee
ÜRO peaassamblee Foto: Reuters

ÜRO Peaassamblee kaalub teisipäeval mittesiduva resolutsiooni vastuvõtmist Myanmari sõjaväehuntale relvaembargo kehtestamise osas, teatas pühapäeval maailmaorganisatsiooni esindaja.

Peaassamblee resolutsioonid pole siduvad, kuid neil on märkimisväärne poliitiline mõju.

Kui konsensuse alusel heakskiitu ei saavutata, siis hääletab meetmete üle terve ÜRO Peaassamblee ehk 193 liikmesriiki.

Paavst Franciscus kutsus pühapäeval Myanmari auks korraldatud missal vägivalla lõpetamisele ja rahu taastamisele riigis.

Franciscus, kes külastas Myanmari 2017. aasta novembris, on viimastel kuudel korduvalt kutsunud vägivalda lõpetama.

Myanmaris valitseb kaos alates 1. veebruari sõjaväelist riigipööret ja tsiviiljuhi Aung San Suu Kyi kukutamist, mis vallandasid ulatuslikud tsiviilrahutused. Protestide mahasurumisel hunta poolt on saanud surma ligi 800 inimest.

USA ja Briti saatkonnad Myanmaris väljendasid pühapäeval muret seoses teadetega hunta ägedatest rünnakutest riigi lääneosas Chini osariigis asuvale linnale, kus hunta kuulutas relvastatud vastupanu tõttu sõjaväe võimule välja sõjaseisukorra.

Kokkupõrked puhkesid laupäeva varahommikul, kui maaväed alustasid kopterite toel Mindati linna pommitamist, teatas mässulise Chinlandi Kaitsejõudude (CDF) esindaja. CDF on piirkonnas moodustatud omakaitsevägi, mis on vastu veebruarikuisele sõjaväelisele riigipöördele ja Aung San Suu Kyi valitsuse kukutamisele.

«Mindati linn on piiramisrõngas ja valmistub hunta vägede suurrünnakuks,» teatas Chini inimõigusorganisatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles