HAUAKAOS ⟩ Siberis toimusid hauakaevamise meistrivõistlused

Dagmar Lamp
, Postimehe teemaveebide juhataja
Copy
Hauakaevamise meistrivõistlused
Hauakaevamise meistrivõistlused Foto: Kuvatõmmis

Inimesed, kes tegelevad matuste korraldamisega, on oma ala professionaalid. Nii ei maksa imestada, et neilgi on oma valdkonna üritused, kus kohtutakse ja kogemusi vahetatakse. Üheks selliseks on Venemaal toimuv mess Necropolis.

«Kui meilt 1993. aastal küsiti, miks on vaja teha mess sellisel delikaatsel teemal nagu seda on surm, ei kahelnud me vastuses – on oluline muuta ühiskonnas valitsevaid uskumusi,» ütleb Sergei Jakušin, kes on messi Necropolis üks asutajaliikmeid. «Me tahame näidata, et surm võib olla sama ilus, kui lapse sünd.»

Necropolist on korraldatud juba ligi 20 aastat ning kuigi üritus sai alguse Siberist, on matusekorraldajate näitus saavutanud nüüd ülevenemaalised mõõtmed, kirjutatakse ürituse kodulehel necropol-moscow.ru.

Üks Necropolise üritustest toimus Novosibirskis, kus omavahel said mõõtu võtta hauakaevajad. Ülesandeks oli kaevata aja peale kindlates mõõtmetes haud ning ettevõtmisele oli antud üsna lustakas nimi: «Hauakaos». Võistlus toimus Necropolis-Siberi raames Novosibirskis Kamenka pargis.

Valmis tuli kaevata haud, mis kaks meetrit pikk, 80 sentimeetrit lai ja 160 sentimeetrit sügav. Võidu said koju viia Omski hauakaevajad.

Esialgu pidi üritus toimuma Vladivostokis, kuid Covid-19 pandeemia tõttu toimus plaanides muudatus ja «Hauakaos» liigutati Novosibriskisse.

Necropolise korraldajad loodavad, et selline võistlusliku elemendiga üritus toob matuseärisse uut verd ning nõnda paraneb ka pakutavate teenuste kvaliteet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles