Lukašenka andis Valgevene miilitsale loa meeleavaldajaid tulistada

Copy
Meeleavaldaja kinnivõtmine Minskis. Foto on illustratiivne.
Meeleavaldaja kinnivõtmine Minskis. Foto on illustratiivne. Foto: AP / Scanpix

Valgevene riigipea Aleksandr Lukašenka allkirjastas riikliku julgeoleku tagamise seaduse muudatuse, mille kohaselt saavad siseametkonnad õiguse kasutada massirahutuste tõkestamiseks lahingu- ja eritehnikat.

Uus seadus täpsustab kehalise jõu, erivahendite, relvade, lahingu- ja eritehnika kasutamise tingimusi ja piiranguid.

Seaduse kohaselt ei kanna korrakaitseametnikud vastutust nende kasutamisel tekkinud kahju eest, kui neid kasutati nende ametkondade tegevust korraldavate seadusenõuete kohaselt. Lisaks saavad siseametkonnad õiguse kasutada massirahutuste tõkestamiseks lahingu- ja eritehnikat.

Siseametkonnad arvatakse selle seadusega sõjaväestatud organisatsioonide hulka, kinnitatakse nende organite funktsioonide elluviimise avalikustamise alused ja piirid, luuakse küberkuritegevusega võitlemise üksus ning piirkondadevahelised kodakondsuse- ja rändeametkonnad.

Siseametkondadele antakse õigus saada tasuta ja kirjaliku loata teabesüsteemidest andmeid füüsiliste isikute kohta, seal hulgas nende isikuandemeid.

Lukašenka allkirjastas niisamuti kohtunike, korrakaitse- ja järelevalveametnike isikute kaitse seaduse muudatused.

See laiendab seaduse kehtivust presidendi operatiiv-analüütlise keskuse sõjaväelastele ja tsiviiltöötajatele ja muudele isikutele, kelle töö või kodanikuseisukoha tõttu on nende julgeolek ohus.

Seadus lubab kaitsealuse isiku ja tema lähedaste ohutuse tagamiseks kasutada meetmeid nagu välimuse muutmine, kus seda ei saa tagada muude meetmetega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles