Venemaa hoiatas Läänt Arktika nõudlemise eest (1)

Copy
Dudinka sadam Venemaa Arktikas.
Dudinka sadam Venemaa Arktikas. Foto: TASS / Scanpix

Vene välisminister Sergei Lavrov hoiatas sellenädalase Arktika Nõukogu kohtumise eel Reykjavikis lääneriike nõuete esitamise eest Arktikale.

«Kõigile on olnud pikka aega täiesti selge, et see on meie maa,» ütles Lavrov pressikonverentsil. «Meie vastutus on tagada Arktika ranniku turvalisus.»

Arktikast on viimastel aastatel saanud geopoliitiline võitluslava Arktika Nõukogu riikidele (Venemaa, USA, Kanada, Norra, Taani, Rootsi, Soome ja Island), kuivõrd kliimasoojenemine on teinud piirkonda ligipääsetavamaks.

Kaheksaliikmelise nõukogu ministrite kohtumine leiab aset kolmapäeval ja neljapäeval.

«Las ma rõhutan seda veelkord - see on meie maa ja meie meri,» lisas Lavrov.

«Aga kui NATO üritab õigustada oma laienemist Arktikasse, siis on see ilmselt veidi teistsugune olukord ja siin on meil küsimusi meie naabritele nagu Norra, kes proovivad õigustada vajadust, et NATO Arktikasse tuleks.»

USA saatis veebruaris Norrasse õppustele strateegilised pommitajad, osana Lääne katsetest oma sõjaväelist kohalolu piirkonnas suurendada.

Aastal 2018 saatis USA merevägi Norra merre esimest korda alates 1980. aastatest lennukikandja.

Vene president Vladimir Putin on seadnud Arktika strateegiliseks prioriteediks ja käskinud suurendada investeeringuid sealsesse sõjataristusse ja kaevandamisse.

Venemaa loodab jääkihi taandudes hakata kasutama Arktikat mereteena, et eksportida välisturgudele naftat ja gaasi.

Lavrov kohtub Arktika Nõukogu ministrite kohtumise kõrvalt ka oma USA ametivenna Antony Blinkeniga.

Hoolimata riikidevahelistest pingetest märkisid Venemaa ja USA tänavu kliimaläbirääkimiste järel, et Arktika on üks koostöövaldkondi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles