USA ülemkohus asub kaaluma abordiõiguse piiramist

Postimees
Copy
Abordivastased meeleavaldajad USA ülemkohtu juures Washingtonis tänavu jaanuaris.
Abordivastased meeleavaldajad USA ülemkohtu juures Washingtonis tänavu jaanuaris. Foto: Saul Loeb / AFP / Scanpix

USA ülemkohus otsustas eile, et võtab arutlusele Mississippi osariigi abordiõigust kitsendava seaduse, mille õiguspäraseks tunnistamise korral võib saada piiratud naiste õigus omal soovil rasedust katkestada kogu Ameerika Ühendriikides.

Abordivastased on juba mitu kuud ärgitanud ülemkohtus ülekaalu omavaid konservatiividest liikmeid kasutama võimalust vaadata üle 1973. aasta pretsedent Roe vs. Wade, mis tagas ameeriklannadele abordiõiguse. Mississippi on üks paljudest Vabariikliku Partei kontrollitavatest osariikidest, mis on kiitnud heaks eelminitud pretsedendiga vastuolus oleva seaduse.

Otsustades Mississippi seaduse õiguspärasust hinnata, teatas kohus ühtlasi, et uurib, kas kõik USA osariikides kehtestatud takistused valikulistele abortidele enne loote eluvõimeliseks saamist on põhiseadusega vastuolus.

Kohtunikud asuvad Mississippi seadust vaagima järgmisel istungjärgul, mis algab oktoobris, ning jõuavad otsuseni ilmselt tuleval kevadel või varasuvel, mil kampaania 2022. aasta sügise vahevalimisteks kogub parasjagu hoogu. Abordiküsimusest saab seega tähtis punkt valimiste eel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles