Hispaania saatis 2700 Ceutasse tulnud migranti Marokosse tagasi (1)

Copy
Maroko migrandid Ceutasse pürgimas.
Maroko migrandid Ceutasse pürgimas. Foto: AFP/SCANPIX

Hispaania saatis ligikaudu 6000-st Põhja-Aafrikasse Ceuta enklaavi saabunud migrandist 2700 Marokosse tagasi, teatas täna valitsus.

Siseminister Fernando Grande-Marlaska ütles telekanalile TVE, et esmaspäeval sisenes Ceutasse umbes 6000 inimest. Valitsuse teatel oli neist keskpäevaks tagasi saadetud 2700.

Peaminister Pedro Sánchez jättis põgeniketulva tõttu ära teisipäevaks kavandatud reisi Pariisi ega võta osa Aafrika rahastamise tippohtumisest, teatas valitsus.

Valitsusistungi järel tehtud pöördumises lubas Sánchez Ceutas «korra taastada».

«Me taastame linnas ja meie piiridel korra nii kiiresti kui võimalik,» ütles peaminister ning lisas, et külastab õhtul Ceuta ja Melilla enklaave isiklikult.

Enamik migrante jõudsid Ceutasse esmaspäeval, ilma et Maroko piirivalve neid takistanud oleks, kuid teisipäeva hommikuks oli riik toonud Fnideqi piiripunkti juurde lisajõude, kes ajasid piirile tulnud inimesed pisargaasiga laiali.

Sánchez hoiatas, et olukord piiril on «tõsine kriis Hispaania, aga ka Euroopa jaoks», mis on Aafrikast sõja ja vaesuse eest pagevate inimeste eelistatud sihtkoht.

Euroopa Komisjoni siseasjade volinik Ylva Johansson ärgitas Marokot võtma meetmeid põgenike arvu «murettekitava» kasvu piiramiseks.

Euroopa ülemkogu liider Charles Michel väljendas solidaarsust Madridiga ja säutsus Twitteris, et «Hispaania piir on Euroopa Liidu piir».

Ceutas ja Melillas on Euroopa Liidu ainsad maismaapiirid Aafrikas, mis teeb neist populaarse sisenemispunkti Euroopas paremat elu otsivatele migrantidele.

Lisaks esmaspäeval Ceutasse saabunutele ronis teisipäeval 85 migranti üle kõrge tara Marokost teise Hispaania Põhja-Aafrika enklaavi Melillasse.

Teisipäeva hommikul kella 4.45 paiku üritas üle 300 inimese Sahara-tagusest Aafrikast Melillasse pääseda, 85 mehel ja naisel läks see korda, ütlesid kohalikud võimud.

Teisipäeva keskpäevaks oli Hispaania sündmuskohale toonud veel 200 politseinikku ja rahvuskaartlast.

Põgenikelainele eelnes diplomaatiline tüli Hispaania ja Maroko vahel, mis puhkes kui Hispaania otsustas pakkuda arstiabi Lääne-Sahara iseseisvusliikumise liidrile Brahim Ghalile, kellel on COVID-19.

Fnideqi inimõiguste vaatluskeskuse juhi Mohamed Benaissa sõnul võis diplomaatiline olla esmaspäevase põgenikelaine põhjuseks.

Hispaania välisministri Arancha Gonzáleze sõnul on Rabat Madridile aga kinnitanud, et põgenikevoog «ei ole erimeelsuse tagajärg».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles