Rahunemisaja klausel vähendas Hiinas lahutuste arvu 70 protsendi võrra

Postimees
Copy
Vastabiellunud Pekingi tänaval.
Vastabiellunud Pekingi tänaval. Foto: NOEL CELIS / AFP / SSCANPIX

Pärast seaduse vastu võtmist, mis nõuab Hiinas lahutust soovivatelt paaridelt 30-päevase mõtlemisaja võtmist enne lõpliku otsuse vormistamist, kahanes tänavu esimeses kvartalis lahutuste arv üle 70 protsendi võrra, kuid kriitikute hinnangul võib see osaliselt olla seotud asjaoluga, et ametnikel pole aega kõigi lahutada soovijatega korduvalt kohtuda.

Hiina tsiviilasjade ministeeriumi statistika kohaselt registreeriti selle aasta esimeses kvartalis 296 000 lahutust, samas kui veel mullu viimases kvartalis oli neid 1,05 miljonit ning läinud aasta esimeses kvartalis 1,06 miljonit, vahendas Hiina kommunistliku partei häälekandja Global Times.

Seadusega kehtestatud nn maharahunemise periood lahutuse korral on osa ulatuslikust tsiviilkoodeksist, mis hakkas kehtima 1. jaanuaril ja hõlmab abielu, lapsendamise ning kinnisvara omamisega seotud küsimusi, kirjutas The Guardian.

Seadus nõuab, et üheskoos lahutust taotlevad paarid ootaks 30 päeva enne selle lõplikku vormistamist. Kui paarid ei tule 30–60 päeva jooksul pärast taotluse esitamist kahele kohtumisele perekonnaseisuametnikega, tühistatakse nende lahutusprotsess automaatselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles