Kolm Guantánamo vangi pääseb vabaks

Copy
USA Guantánamo mereväebaasis asuv vangilaager.
USA Guantánamo mereväebaasis asuv vangilaager. Foto: AFP / Scanpix

USA Guantánamo mereväebaasis asuva vangilaagri 40 vangist kolm pääseb vabaks, teatas teisipäeval ühe kinnipeetava advokaat.

Tegu on esimese vabastamisotsusega president Joe Bideni ametiajal.

Kolme seas on laagri vanim vang, 73-aastane pakistanlane Saifullah Paracha. Teised kaks on 54-aastane Abdul Rabbani, kes on samuti pärit Pakistanist, ning 40-aastane jeemenlane Uthman Abdul al-Rahim Uthman.

«Täna on üks põrgulik päev. 73-aastane Saifullah Paracha, keda on 17 aastat õigusvastaselt vangis hoitud, läheb KOJU,» teatas tema advokaat Shelby Sullivan-Bennis avalduses.

Sullivan-Bennis kinnitas, et kolme vangi vabastamise kiitis esmaspäeval heaks kõrgetasemeline Valge Maja komisjon.

Advokaadi sõnul võidakse vangid vabastada mitte varem kui 30 päeva pärast ning see sõltub ettevalmistustest, mida tehakse nende sihtriikides.

Pakistan on oma Guantánamos hoitud kodanikke tagasi võtnud, kuid Jeemeni kodanike kodumaale saatmine on olnud raske seoses sealse julgeolekuolukorraga.

Nii nagu enamik Guantánamo laagri vange, pole ühelegi neist kolmest kunagi ametlikku süüdistust esitatud.

Paracha oli USA-s õppinud ärimees, kellel oli impordi-ekspordi äri. Ta võeti kinni 2003. aastal Tais ning teda süüdistati Al-Qaeda rahastamisele kaasa aitamises. Ametlikku süüdistust pole Parachale Guantánamos esitatud ning ta on läbi aastate kinnitanud süütust.

Kunagi oli Guantánamos umbes 700 vangi.

President Barack Obama töötas selle nimel, et vangla sulgeda ning tema ametiajal vabanes sealt 197 kinnipeetavat. Donald Trumpi ametiajal vabanes vanglast üks kinnipeetav.

26 Guantánamo vangi peetakse liiga ohtlikuks, et neid vabastada, kuid kohtumenetlus on nende kaasuste komplitseerituse tõttu venima jäänud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles