Kallas ja Liimets: Iisraeli vastus Hamasi raketitulele peab olema proportsionaalne (5)

Meinhard Pulk
, reporter
Copy
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: Madis Veltman / Postimees

Peaminister Kaja Kallas kui ka välisminister Eva-Maria Liimets edastasid Postimehe palvel Eesti seisukoha ägenenud Iisraeli-Palestiina konflikti küsimuses. 

«Eesti on väljendanud muret eskaleerunud vägivalla pärast Iisraelis ja Palestiina territooriumil nii ÜRO Julgeolekunõukogus kui ka teistes rahvusvahelistes formaatides. Mõistame Hamasi raketitule Iisraeli vastu hukka. Iisraelil on õigus ennast selle eest kaitsta. Samas peab igasugune vastus sellele olema proportsionaalne ning rahvusvahelise õigusega kooskõlas. Sellises konfliktis on oluline kaitsta tsiviilelanikke, eriti lapsi, ning vägivald tuleb kohe lõpetada,» sõnas Kallas.

Kallas nentis, et Iisraeli ja Palestiina konflikt on kestnud kaugelt liiga kaua ja seda saab lahendada vaid mõtestatud läbirääkimistega, mille mõlemad pooled soovivad edasi liikuda. «Toetame neid pingutusi, mis viiksid otseläbirääkimiste taastamisele Iisraeli ja Palestiina vahel, et liikuda edasi kahe riigi lahenduse poole vastavalt rahvusvahelisele õigusele, ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioonidele ja rahvusvaheliselt kokku lepitud tingimustele.»

Liimets lisas omalt poolt: «Hamas peab lõpetama rünnakud Iisraeli tsiviilelanikkonna vastu ning pooled peavad hoiduma edasistest provokatsioonidest, et konfliktist ei kasvaks välja täieulatuslikku sõda. Kutsun pooli kohe lõpetama vägivalda ning pean oluliseks, et oleks tagatud tsiviilisikute, eriti laste, kaitse.»

Sündmuste areng

  • 13. aprillil, moslemite püha kuu ramadaani esimesel päeval, millele langes tänavu ka Iisraeli langenud sõdurite mälestuspäev Yom Hazikaron, tungisid Iisraeli politseinikud Templimäel asuvasse Al Aqsa mošeesse ja lõikasid läbi palvusele kutsuvate kõlarite kaablid, et heli ei varjutaks läheduses kõnet pidanud Iisraeli presidendi häält.

    Palestiina protestija Al Aqsa mošee juures Jeruusalemma vanalinnas. 

    Mahmoud Illean/Scanpix

  • 3. mai õhtul puhkesid Iisraeli okupeeritud Ida-Jeruusalemma Sheikh Jarrah’ linnaosas kokkupõrked, mis tõukusid juudi asunike nõudest tõsta kodust välja mitu araabia peret.
  • 7. mail, ramadaani viimase, reedese palvuse ajal Al Aqsa mošee juures loopisid palestiinlased kive ja pudeleid Iisraeli politseinike pihta, kes vastasid kummikuulide ja pisargaasiga.

    Iisraeli politseinikud peavad Al Aqsa mošee juures 10. mail kinni palestiinlasest protestijat. 

    Imago/Xinhua/Scanpix

  • 10. mail said mošee juures toimunud rahutustes vigastada sajad palestiinlased ja üle 30 Iisraeli politseiniku. Samal õhtul alustas Gaza sektorit kontrolliv Hamas raketirünnakuid Iisraeli vastu, viimane vastas.
  • 11. mail puhkesid rahutused juutide ja araablaste segaasustusega linnades. Iisraeli kesk- ja lõunaosas suri Hamasi raketirünnakutes vähemalt viis inimest, Gaza sektoris sai Iisraeli raketirünnakutes surma vähemalt 24 inimest, nende hulgas üheksa last.

    Iisraeli sõdurid kandmas langenud relvavenna Omer Tabibi kirstu. 21-aastane Tabib suri Gazast välja tulistatud tankitõrjeraketi plahvatuses ja maeti 13. mail. 

    Sebastian Scheiner/Scanpix

  • 12. mail lasid Iisraeli sõdurid Läänekaldal maha kaks palestiinlast. Hamas seadis relvarahu tingimuseks Al Aqsa mošee ümbruses ja Sheikh Jarrah’ piirkonnas «rikkumiste täieliku peatamise».
  • 13. mail suri Hamasi raketirünnakus 87-aastane naine. Iisraeli armee sõnul tulistati kolm raketti välja ka Liibanonist.
  • 14. mail suleti pingete tõttu Iisraeli suurim lennujaam Ben Gurion. ÜRO peasekretär António Guterres kutsus üles viivitamatult vägivalda lõpetama.
  • 15. mail hävitati Gazas Iisraeli õhurünnakus tornmaja, kus asusid Al Jazeera ja Associated Pressi kontorid. Iisraeli sõjaväe väitel oli hoone seotud Hamasi luurega. Iisrael koondas Gaza piirile täiendavaid vägesid.

    Iisraeli õhurünnakus tabamuse saanud Jala Tower.

    Mahmud Hams/Scanpix

  • 16. mail teatas Iisraeli sõjavägi, et pommitas öösel Hamasi liidri Yahya Sinwari kodu. Õhurünnakutes Gazale suri vähemalt 42 palestiinlast. Hamas avas raketitule Tel Avivi pihta. Kokku tulistati Gazast välja ligi 2900 raketti, millest 450 langesid Gazasse ja 1150 võttis maha Iisraeli raketitõrjesüsteem Raudkuppel.

    Hamasi liider Gazas Yahya Al Sinwar.

    Mohammed Saber/Scanpix

  • 17. mail avas Iisrael ajutiselt Gaza peamise piiripunkti Kerem Shalomi, et lubada sisse humanitaarabi. Iisraeli armee tegi Lõuna-Liibanoni pihta suurtükirünnakuid pärast kuue raketi väljatulistamist Liibanonist, mis kõik Liibanoni territooriumile langesid.
  • 18. mail sulges Iisrael uuesti Kerem Shalomi piiripunkti. Iisraeli õhurünnakud lõid rivist välja Gaza ainsa Covid-19 testimiskeskuse. Rünnakutes oli surma saanud vähemalt 213 palestiinlast, nende seas 61 last. Ligi 1500 palestiinlast on saanud haavata. Iisraeli poolel on kümme ohvrit, nende seas kaks last. Vähemalt 300 Iisraeli elanikku on saanud haavata. Kodust on sunnitud lahkuma üle 58 000 palestiinlase, kahjustada on saanud vähemalt 450 hoonet, nende seas kuus haiglat ja üheksa tervishoiukeskust.
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles