PM NÄDAL ⟩ USA politoloog: uus juht võib oma võimu Putini vastu kasutama hakata (1)

Karl-Hendrik Pallo
Copy
Venemaa presidenti Vladimir Putinit kujutav lipp Moskva Maneeži väljakul. 
Venemaa presidenti Vladimir Putinit kujutav lipp Moskva Maneeži väljakul. Foto: Aleksandr Nemenov/afp/scanpix

Lääneriigid ülehindavad tihti Vladimir Putini võimu, tegelikkuses on raskete kompromisside tagajärjel tehtud Kremli välispoliitilised vead viinud Venemaa sügavasse rahvusvahelisse isolatsiooni, leiab Columbia ülikooli politoloogia professor Timothy Frye.

Kas sain õigesti aru teie viimasest raamatust, et Vladimir Putini roll on teie meelest USA poliitikas tihti valesti mõistetud sisepoliitiliste rivaliteetide tõttu?

Jah, täpselt. Raamat on kirjutatud eelkõige lääneriikide publikule, kes ülehindavad Putini võimeid Venemaa poliitika kujundamises.

Samas tehakse seda eri kaalutlustel. Trumpi ajastul vaatasid presidendile lojaalsed vabariiklased Putinile alt üles, sest nende silmis oli tegemist väga tugeva juhiga, kes suutis edukalt rahvuslikke huvisid kaitsta.

Demokraadid nägid Vene riigipead kui kedagi, kes suutis ainuisikuliselt muuta 2016. aasta valimisi ning väärinfot levitades sisuliselt saada kõik, mida Venemaal vaja oli.

Kirjutan oma raamatus peatükk peatüki haaval lahti, miks mõlemal juhul on tegemist Putini võimete ülehindamisega. Ta on riigipea, kes peab tegema väga raskeid otsuseid, juhtides väga korrumpeerunud riigiaparaadiga suurriiki.

Majandus on languses, propaganda ei tööta enam nii efektiivselt kui varem ja välispoliitikas on Putini otsused samuti andnud tugevaid tagasilööke. Lähemal vaatlusel joonistub seega minu arvates välja Vene poliitika tõeline pale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles