USA kehtestas Albaania endisele presidendile sissesõidukeelu

Copy
Sali Berisha.
Sali Berisha. Foto: Imago/ScanPix

USA välisministeerium võttis Albaania endiselt presidendilt riiki sissesõiduõiguse tema seotuse tõttu «märkimisväärse korruptsiooniga».

Välisminister Antony Blinken teatas, et endine Albaania president, endine peaminister ja parlamendiliige Berisha ning tema abikaasa ja kaks last ei või edaspidi Ühendriikidesse reisida.

Välisministeeriumi reisikeelunimekirja arvamise põhjuseks on tavaliselt korruptsioon või inimõigusrikkumised ja sellega piiratakse ka vahetute pereliikmete ligipääsu.

Blinken süüdistas oma avalduses Berishat «riiklike vahendite omastamises ja avalikesse protsessidesse sekkumises», mille tulemusena said rahalist kasu tema perekond ja liitlased.

USA välisministri sõnul nägi Berisha palju vaeva enda ja oma kaaskonna säästmiseks, takistades sõltumatut uurimist, korruptsioonivastast tegevust ning läbipaistvusmeetmeid.

Berisha juhtis Albaaniat kaheksa aastat ja lõplikult jäi ta võimust ilma 2013. aasta augustis, kui vasakkoalitsioon oli võitnud kaks kuud varem valimised ning Berisha esitatud protestid ei muutnud toonaseid tulemusi.

Eksperdid peavad Albaaniat üheks kõige korrumpeerunumaks Euroopa riigiks, mis on samal ajal ka üks vaesemaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles