Minister: Jaapan peab kiiresti tõstma kaitsevõimekust

Copy
Jaapani-USA ühisõppus Orient Shield.
Jaapani-USA ühisõppus Orient Shield. Foto: Future Image / Scanpix

Jaapan peab  väga kiiresti suurendama kaitsevõimekust, et seista vastu Hiina sõjalise võimekuse kasvule, ütles kaitseminister Nobuo Kishi neljapäeval avaldatud intervjuus.

Minister hoiatas, et Jaapani ja Hiina kaitsevõimekuse vahe suureneb iga aastaga.

«Me peame suurendama meie kaitsevõimekust radikaalselt teises tempos kui varem,» ütles ta, viidates Hiina sõjaliste kulutuste kasvule, samuti sõjapidamise uutele valdkondadele, seal hulgas kosmoses ja küberruumis.

Jaapani kaitsekulutused moodustavad umbes ühe protsendi sisemajanduse kogutoodangust, kuid Kishi ütles, et need peaksid lähtuma pigem vajadustest kui piiridest.

«Jaapanit ümbritsev julgeolekukeskkond muutub kiiresti ja tekitab ebakindlust,» tsiteeris väljaanne Nikkei kaitseministri sõnu. «Me peame eraldama raha, mida vajame meie riigi kaitsmiseks.»

Jaapani sõjajärgse põhiseaduse kohaselt on riigil kaitsevägi ning jõupingutused sõjalist võimekust tõsta on sageli kohanud riigisisest vastuseisu.

Kishi kommentaarid avaldati ajal, mil Jaapan on üha rohkem mures piirkondliku julgeolekukeskkonna, eriti Hiina kasvava enesekehtestamise pärast.

Sõjaline tasakaal Jaapani ja Hiina vahel on viimastel aastatel kaldunud üha rohkem Hiina poole ning vahe kasvab iga aastaga, ütles kaitseminister ajalehele.

Kishi lisas, et Jaapan peab Taiwaniga seotud küsimusi ka «meie enda probleemiks». Hiina on üha suurendamas survet saarele, mida Peking peab mässuliseks provintsiks.

Jaapan on viimastel kuudel olnud üha valjuhäälsem Hiina sammude suhtes regionaalvetes, eriti rannikuvalve laevade viibimise pärast vaidlusaluste saarte ümbruses Ida-Hiina meres.

Eelmisel kuul arutasid Jaapani peaminister Yoshihide Suga ja USA president Joe Biden ka Tokyo muret Pekingi meretegevuse pärast, kasvavaid pingeid Taiwani osas ning Hiina jõuvõtteid Hongkongis ja Xinjiangis.

USA on pikka aega kutsunud Jaapanit ja teisi liitlasi suurendama sõjalist võimekust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles